23. Sajam gospodarstva u Zaprešiću: Ovaj vikend u Zaprešiću

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

U Zaprešiću će se za vikend od 13. do 15. listopada 2023. održati 23. Sajam gospodarstva. Otvorenje sajma zakazano je za petak, 13. listopada, s početkom u 11 sati, dok će ostalim danima radno vrijeme biti od 10 do 20 sati. Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zaprešića, Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb, te podršku Hrvatske obrtničke komore i svih općina u regiji.

Davor Pismarović, predsjednik Udruženja obrtnika Zaprešić, najavio je ovogodišnji Sajam gospodarstva, ističući ozbiljne izazove s kojima se suočava tržište rada. Tehnološke promjene se odvijaju izuzetno brzo, a takav razvoj će značajno utjecati na domaće obrtnike, kojih je gotovo 100.000 diljem Hrvatske. Stoga je ključno pripremiti se na brze promjene.

Pismarović je istaknuo važnost jedinstvenih vještina vodoinstalatera, električara i drugih obrtnika koje umjetna inteligencija još uvijek ne može zamijeniti. No, s razvojem tehnologije, očekivanja ljudi dramatično će se promijeniti.

Ovogodišnji sajam nastoji osvijestiti poduzetnike i obrtnike o novim izazovima i pružiti odgovore na aktualna pitanja koja ih muče diljem Hrvatske.

Polazeći od činjenice da je polovica svih obrtnika u Hrvatskoj mlađa od 44 godine, te da više od trećine obrta pripada ženama, Udruženje obrtnika ističe da Hrvatska ima potencijal suočiti se s izazovima umjetne inteligencije i iz njih izaći jača. Sajmovi, radionice i okrugli stolovi postaju ključan način za razmjenu iskustava i dobrih praksi među obrtnicima i gospodarstvenicima.

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, izrazio je svoje zadovoljstvo što se unatoč dobu digitalizacije ne smanjuje interes za tradicionalnim načinom predstavljanja proizvoda i usluga. Grad će nastaviti podržavati poduzetništvo, što je osigurano proračunskim sredstvima od oko 150 tisuća eura namijenjenim za potpore poduzetnicima početnicima, poljoprivrednim gospodarstvima i razvoj novih tehnologija. Također, ulaganja u komunalnu infrastrukturu imaju za cilj privlačenje novih investitora i poticanje ukupnog razvoja grada.