Ništa od novih popuštanja mjera

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je broj novozaraženih koronavirusom porastao u odnosu na prošli tjedan za 25 posto stoga će važeće mjere protiv covida-19 biti produžene i nakon 15. ožujka.

Stožer će do kraja tjedna donijeti odluku kojom će se produžiti režim mjera uveden 1. ožujka. “Nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru”, najavio je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Epidemiološka situacija se u međuvremenu pogoršala, tako da se ozbiljnije popuštanje mjera ne razmatra. “Ako bude nekih korekcija one se mogu napraviti u ovih nekoliko dana”, poručio je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je kako je 25-postotni porast broja zaraženih rezultat porasta druženja i okupljanja građana.
“Nemamo posebnih žarišta s kojima bi mogli povezati porast brojki. Ljudi se više druže, imamo puno obiteljskih i drugih okupljanja pa apeliramo na građane da se suzdrže od okupljanja i primijene maksimalan oprez”, rekao je Capak.

Procijenio je kako bi, uz nastavak cijepljenja predviđenom dinamikom, u Hrvatskoj do ljeta mogli imati 50 posto osoba imunih na covid-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na građane da se pridržavaju mjera naglasivši kako su idući tjedni ključni jer epidemija i dalje prijeti.

Najavio je da bi do kraja ožujka u Hrvatsku trebalo stići 743.376 doza cjepiva, pa se očekuje da će prvom dozom biti procijepljeno 20 posto stanovnika.

Inače, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 962 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su četiri osobe. Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 3981, među kojima je 807 na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 82 pacijenta.

Foto: MUP