Blagdan je sv. Vinka

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Blagdan je sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Blagdan svetog Vinka zaprešićki vinari i vinogradari okupljeni u Udrugu Trilikum ove će godine proslaviti u vrlo skromnom izdanju.

Zbog pandemije i epidemioloških mjera zaprešićki vinari Vincekovo će obilježiti sutra, 23. siječnja u društvu svega desetak vinara i vinogradara.

“Vincekovo ćemo ove godine održati u skladu s propisanim i važećim epidemiološkim mjerama. Na Vincekovo zapravo počinje nova vinogradarska godina za koju se nadamo da će biti bolja nego protekla koja je zbog vremenskih neprilika (tuče i mraza) znatno smanjila urod. Na ceremoniji će biti prisutno svega desetak vinara za razliku od prošle godine kada se okupilo i stotinjak uzvanika”, rekao nam je Stjepan Đurinski, predsjednik Udruge Trilikum.

Vinar Đurinski se nada da će iduće Vincekovo moći dočekati u tradicionalnom izdanju, s puno više prijatelja, pjesme i veselja, a do tada svim vinarima i vinogradarima zaželio je uspješnu vinogradarsku godinu i dobre vremenske prilike!