U utorak tradicionalno podizanje majuša u Zaprešiću

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Stari narodni običaj kićenja majuša u Zaprešiću još uvijek čuvaju i njeguju stanovnici Gradske četvrti Centar i Mjesnog odbora Šibice. Njegovo podizanje bit će 30. travnja na Trgu žrtava fašizma u 17 sati, a nakon toga u parku je planirano i druženje uz podjelu kobasica te u 18 sati ispred Društvenog doma u Šibicama gdje će također biti organizirano zajedničko druženje.

Predsjednik Gradske četvrti Centar Damir Horvat pozvao je sugrađane da se pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji: “Drage Zapreščanke i Zapreščani, već tradicionalno kao i svake godine 30. travnja obilježavamo podizanje majuša u centru Zaprešića. Svi ste pozvani, dođite, podružite se s nama i obilježimo početak lijepog vremena i radova u vrtu. Majuš je tradicija naših predaka koji je tradicionalan za ovaj dio uz Sloveniju i Austriju kada su naši stari išli u šumu i rezali su smreku. To je bio događaj oko kojeg su se svi zajedno družili i veselili, a ujedno je nagovještavalo dolazak lijepog vremena i radova u vrtu i polju.”

Majuš simbolizira  vjerovanje u plodnost zemlje. Mlado drvo ukrašava se raznobojnim papirnatima trakama. Najčešće se bira mlado bukovo stablo koje se ogoli od grana, a ostavljaju se tek grane na vrhu. Osim papirnatih traka, može se ukrasiti cvijećem te zastavicama. Ovaj običaj popraćen je druženjem, veseljem, ukusnom hranom i pjesmom.