Svjetski je dan espressa

NOVOSTI

Prije više od 130 godina priprema kave trajala je i po nekoliko sati, stoga je Angelo Moriondo iz Torina 1884. godine patentirao prvi espresso aparat za kavu i napravio svježe mljevenu kavu skuhanu pod pritiskom vodene pare, prenosi Days Of The Year.

Moriondo je svoj izum čuvao samo za uski krug prijatelja i poslovnih partnera. Njegov je aparat, unatoč stalnim poboljšanjima imao veliku manu – u njemu se odjednom mogla skuhati samo velika količina kave. Upravo zato je njegov sunarodnjak, Luigi Bezzera, 1902. godine odlučio malo unaprijediti aparat, pa se napokon mogla kuhati šalica po šalica.

Zatim, nekoliko godina kasnije, Desidero Pavoni otkupio je patent za espresso, složio model i ideale te odradio marketinški dio posla. S novom, unaprijeđenom verzijom Bezzera i Pavoni su izazvali pravi ‘bum’ na tržištu. Espresso je ubrzo postao globalno poznati napitak.

Pravi je espresso kratak i jak. Kada se pripremi, trebalo bi ga popiti što prije kako dugim stajanjem kava ne bi izgubila ništa od svojih okusa i mirisa. Osim samostalno, možete ga pomiješati s drugim sastojcima i napraviti genijalne deserte.