Završen natječaj za stipendije grada Zaprešića

NOVOSTI

Grad Zaprešić dodijelio je stipendije studentima i učenicima srednjih škola za razdoblje od 12 mjeseci. Ove godine podijeljeno je nešto više stipendija nego prijašnjih godina i to učenicima deficitarnih zanimanja te studentima. Iako svečane dodijele za sada još nije bilo Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića rekao je na današnjoj press konferenciji kako je natječaj završio.

“ S ponosom mogu reći da smo ove godine imali rekordan broj prijava. 76 prijavljenih kandidata za stipendije imalo je sve uvjete. Mi smo inicijalno dodjeljivali 53 stipendije, ali smo procijenili da moramo tu brojku malo i povećati s obzirom na doista veliki interes kod studenata. Na kraju smo kao povjerenstvo odlučili da ćemo ukupno dodijeliti 57 stipendija. Od 57 stipendija 30 dodjeljujemo studentima sveučilišta ili veleučilišta, a 27 učenicima srednjih škola. Studentska populacija podijeljena je na tehničke, medicinske te prirodoslovno-matematičke te s druge strane na društveno-humanističke studije. Jednak broj stipendija dodijeljuje se jednima i drugima. Od 27 učeničkih stipendija, 5 stipendija se dodijeljuje onima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da ove godine nismo imali niti jednu prijavu s Veleučilišta Baltazar pa smo njihove stipendije preraspodjelili”, rekao je Labus.

Stipendije su se dodijeljivale primarno prema kriteriju izvrsnosti i uspjehu učenika na natjecanjima, a tek malim dijelom je bio obuhvaćen i socijalni kriterij, naglasio je Labus.  Učenička stipendija iznosi 500 kuna mjesečno, a studentska izdašnih 1000 kuna mjesečno.

Na press konferenciji zamjenik Labus osvrnuo se i na epidemiološku sliku u području odgoja i obrazovanja te kulture.

“Pučko otvoreno učilište Zaprešić radi u manjem obimu – tečajevi i dramska škola funkcionira. No, nema većih kulturnih događanja. U vrtićima nemamo značajniji proboj virusa te se za sada neće zatvarati. U osnovnim školama je evidentirano nekoliko proboja virusa, ali ništa što bi dovelo do online nastave, a tako je i sa Srednjom školom Ban Josip Jelačić. Isključivo se provodi frontalna nastava, a što se pak Veleučilišta Baltazar tiče ono od početka akademske godine radi isključivo putem online platformi”, rekao je Labus.