Obilježen Dan branitelja Grada Zaprešića

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

8. rujna prošle godine prvi je puta Grad, u suradnji s brojnim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, obilježio Dan branitelja Grada Zaprešića. I ove je godine svečanost započela odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomenik 45-orici poginulih branitelja zaprešićkog kraja.

Taj je datum inicijativom Odbora za zaštitu ratnih invalida i stradalnika Domovinskoga rata simbolično izabran u spomen na prvog poginulog zaprešićkog branitelja, dvadesetogodišnjeg  Marija Brašića, koji je život izgubio 8. rujna 1991.

Formiranjem Zapovjedništva obrane grada Zagreba u ožujku 1991., a onda i prvih zagrebačkih brigada, u Zaprešiću je registrirano u 25 mjesnih zajednica 1.965 dragovoljaca. Zaprešićka brigada nika­da nije osnovana, pa su zaprešićki dragovoljci ratovali na ratištima diljem Hrvatske. U Domovinskom ratu četrdeset i pet branitelja zaprešićkog kraja dalo je život u obrani Domovine od gotovo 300 koliko je poginulo s područja Zagrebačke županije.

Na njihovom doprinosu u oslobađanju Hrvatske zahvalio je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“S ponosom obilježavamo Dan branitelja Grada Zaprešića, sjećajući se svih sugrađana, suboraca i prijatelja koji su smjelo kročili putevima na kojima se branila naša zemlja. S iskrenim pijetetom sjećamo se onih čiji su životi ugašeni na bojištima diljem Hrvatske. Zaprešićki kraj je ponosan na gotovo dvije tisuće dragovoljaca koji su prošli sva hrvatska ratišta, njih 45 položilo je svoje mlade živote. Slobodna, mirna i sigurna Hrvatska spomen je njihovoj nepokolebljivosti i žrtvi koja nije bila uzaludna. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, čiji sam izaslanik na današnjoj obljetnici, svim braniteljima izražavam zahvalnost na osiguranju trajnog mira i slobode našoj Domovini.”, istaknuo je Božinović ovom prigodom. Pozvao je sve prisutne da i danas, kada smo suočeni s novim izazovima, budemo solidarni kao u Domovinskom ratu, da mislimo i brinemo jedni na druge, razvijamo zajedništvo i osjećaj nacionalne pripadnosti.

U izaslanstvu državnog vrha bili su također izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general Miljenko Filipović te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Vladimir Bergman.

Nakon polaganja vijenaca, u kojem su sudjelovale brojne udruge i građani, povorka predvođena ratnim zastavama uputila se prema crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje je služena sveta misa. I tamo su pročitana imena 45 hrabrih branitelja zaprešićkog kraja, koja nikada ne smiju biti zaboravljena.

Ove godine Dan branitelja je obilježen nešto skromnijim programom zbog aktualne situacije s koronavirusom, ali ne manje svečano i dostojanstveno. No, iduću godinu vjerujemo da ćemo Dan branitelja obilježiti uz nove sadržaje i u još većem broju kako bi mlađe generacije vidjele koliko je žrtve trebalo podnijeti da bismo mi danas uživali slobodu.

Izvor: zapresic.hr