Prva zaprešićka ulična kamera za automatsko prepoznavanje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

U zaprešićkoj Ulici Ksavera Šandora Gjalskog postavljena je ulična kamera za automatsko prepoznavanje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja. Riječ je o sustavu „Pazigrad SmartCAM“ postavljenom s ciljem uvođenja reda u promet u mirovanju, objavili su iz Grada Zaprešića.

Pazigrad je informatička platforma koja objedinjuje rad prometnog i komunalnog redarstva, pauk službe i parking službe, te optimizira radne procese lokalne samouprave i poduzeća u segmentu prometa u mirovanju i naplate ili kontrole parkinga. 70 jedinica lokalne samouprave i vezanih društava u Hrvatskoj već koristi takav sustav za kontrolu, a među njima je sada i Zaprešić.

Ovaj sustav za automatsko prepoznavanje prekršaja nadzire prometne prekršaje naprednom, tj. “pametnom” kamerom koja ima ugrađeno automatsko očitanje registarskih oznaka s visokom točnošću, temeljem kojeg izrađuje obavijesti i upozorenja o počinjenom prekršaju te ih prenosi u sustav prometnog redarstva. Pazigrad SmartCAM – sustav za automatsko prepoznavanje prekršaja kontinuirano detektira prekršaje, te omogućuje najbržu kontrola parkinga, a uz povezanost sa sustavima naplate moguće je i automatsko kažnjavanje nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila.

Ovakva rješenja su se pokazala izuzetno uspješna na prometnicama ili parkiralištima gdje kamere prepoznaju nepropisno parkiranje, kratkotrajno i privremeno zaustavljanje radi ulaska i izlaska ljudi iz vozila te ukrcavanja i iskrcavanja robe. Takva rotacijska prometna kamera pomaže kod povećanja sigurnosti i boljeg protoka prometa u neposrednoj blizini vrtića, škola i dječjih igrališta, u svrhu podizanja razine sigurnosti u prometu s naglaskom na sigurnost građana, djece i privatne imovine.

Prva zaprešićka kontrolna kamera je postavljena u Ulici Ksavera Šandora Gjalskog, no vjerojatno neće biti i posljednja.