Besplatan pregled autosjedalica

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U subotu, 5. studenog 2022. od 14:00 do 16:00 sati na dvorišnom parkiralištu Veterinarske stanice kod stadiona, Ulica bana Jelačića 77 udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Zaprešiću.

Iz udruge Roda, mole Roditelje, koji žele obaviti pregled, da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez najave neće biti u mogućnosti obaviti pregled. Ujedno mole da ne dolazite ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, simptome respiratornih bolesti ili izrečenu mjeru samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.