Postavljen dispenzer za besplatne higijenske uloške u OŠ Antuna Augustinčića

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Grad Zaprešić je krajem prošle godine odlukom Gradskog vijeća osigurao sredstva u Proračunu za besplatne higijenske uloške za učenice u srednjoj, te u svim zaprešićkim osnovnim školama. Prvi dispenzeri postavljeni su u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, 2020. godine napravila je istraživanje koje je pokazalo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Istraživanje je pokazalo ključne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj kada govorimo o menstruaciji:

1. Menstrualni sram i stid;

2. Nerazumijevanje i osuđivanje okoline;

3. Nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene;

4. Nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština;

5. Nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije;

6. Izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

Prema istraživanju, godišnji trošak menstrualnih potrepština penje se i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti, poručuju iz Udruge, te su pokrenuli online peticiju da se smanji PDV na menstrualne potrepštine.
Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja menstruira, što bi kod većih obitelji bila i te kako značajna ušteda.