Mile Prpa, naš susjed bogatog umjetničkog opusa

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Krajem 2021. godine u Gornju Bistru doselio se jedan od najplodnijih hrvatskih autora, Mile Prpa.

Sa svojih 77. godina još uvijek neumorno stvara, do sada je kao autor objavio 14 knjiga s više od 50.000 stihova, naslikao oko 600 ulja na staklu i više od 2000 majstorskih minijatura, te je napisao libreto za čak 4 opere. Nakon što nam se ukazala čast da posjetimo ovog umjetnika u njegovom domu, Gospodin Prpa nas je uveo u svoj atelje i našli smo se okruženi stotinama majstorskih ulja na staklu, a samo njegova književna izdanja mogu popuniti manju obiteljsku knjižnicu.

Mile Prpa rođen 02. kolovoza 1944. g u Siveriću pored Drniša, završio je Pravni fakultet u Zagrebu i punih 37 godina proveo u struci, a unutar toga i pet godina u odvjetništvu, kao odvjetnik krivičar.

Od ranog djetinjstva zanimala ga je umjetnost, 1972. g počeo je slikati minijature, a od 1993. g. slika uljem na staklu. Iste godine pristupio je pisanju poetskih, književnih i filozofskih djela.

Prema Wikipediji jedan je od najcitiranijih autora na internetskim portalima Hrvata u svijetu. Na brojnim portalima objavljuje oko 1500 stranica kolumni širokog tematskog raspona.

Mile Prpa, autor je književnih, poetskih i filozofskih djela:

KRALJ VJEKOVA, izdan kao trojezična knjiga – hrvatski, talijanski, esperanto te preveden na još nekoliko jezika. Kralj vjekova je uglazbljen i prije nekoliko godina, a praizvedba je održana u Zagrebu.

GOZBA ŽIVOTOM, knjiga koja se sastoji od četiri zbirke pjesama i to: Perpetua, Pladanj, Cvjetna rapsodija i Miris dunja, sve skupa ima 380 pjesama. Knjiga iz koje je uglazbljeno više od 30 pjesama od strane desetak skladatelja, te je ilustrirana sa 16 autorovih ulja na staklu.

SONETNA RAPSODIJA, Izdanje 2011.g, zbirka od 444 soneta izuzetne poetske i lirske ljepote, vrlo širokog tematskog raspona i intime pjesnikovog duha. Ilustrirana s 18 autorovih originalnih ulja na staklu.

GLORIA MUNDI (Slava svijeta), (9160 stihova) u knjizi su obrađene 444, po autorovom izboru, važne ličnosti iz povijesti svijeta. Svakoj ličnosti posvećeno je dvadeset stihova, počevši od asirskih kraljeva, egipatskih faraona, biblijskih i straogrčkih ličnosti, znamenitih kraljeva, vojskovođa, kipara, slikara, književnika, pjesnika, filozofa, skladatelja, izumitelja, znanstvenika, znamenitih papa, glumaca, redatelja, političara i sl. sve do pape Wojtile.

POČELO POČELA (Elementum elementorum). Metafizičko filozofsko djelo u stihovima je središnje i najsnažnije djelo Prpine filozofije iz kojeg se ta filozofija razvila u sedam pravaca.

FILOZOFIJA ČOVJEKA – Epistolarno djelo sa 68 pisama. Svako pismo sastoji se od 64 stiha. Osvrt i posve novi pogled na protekle dvije tisuće godina ljudske civilizacije.

ECCE HOMO knjiga s 515 psalama, napisanih sa svega pedeset večeri. Duboko eshatološko teološko djelo u stihovima. U knjizi je obrađeno 460 Kristovih misli. Svaki psalam ima 12 stihova.

GLORIFIKACIJA ŽIVOTA (Misaone krijesnice), knjiga sadrži više od 3.000 vlastitih gnoma, izreka koje autor naziva – misaone krijesnice, vrlo širokog iskustvenog raspona.

PHILOSOPHIA NATURALIS filozofsko djelo o Svemiru ima 8080 stihova. Vizualni pregled svemirskih prostranstava otvara se pred čitateljem snažnim slikovnim opisima, poput pravog filmskog prikaza, uz istovremenu teoretsku filozofsku raspravu koja prati sva ta vizualna promatranja dalekih prostranstava Svemira.

PROVISIO POSTERI TEMPORIS (slob. Prijevod) – Predviđanje posljednjih vremena). Dramatično ekološko djelo u stihovima. Zamišljena priča o opozivu flore i faune jer je čovjek kao upravitelj i tumač prirode nedovoljno čuva.

PRELAZAK U TRANSCENDENTNO. Poema o transcendenciji. (600 stihova).

KNJIGA ŽIVOTA, knjiga u kojoj je, u formi romana (220 stranica), u napetoj priči analizirano je oko stotinjak biljaka i životinja s aspekta je su li nastale kao rezultat kreacije ili spontane evolucije.

PLESNI VIHOR ORHIDEJA, zbirka od 120 pjesama.

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)– unikatno djelo hrvatske književne, političke i etičke misli.

Knjiga VRABAC TVRTKO I FEDERACIJA PTICA d. o. o. sastoji se od 32 priče za djecu, koje se već objavljuju na više Internet portala. Radnje priča smještene su u poznate svjetske objekte kao što su Bijela kuća, Kip slobode, Eiffelov toranj, Koloseum, Keopsova piramida, Kineski zid, Nobelov komitet, Bečka filharmonija, NATO savez i sl.

Američka filmska tvrtka iFILMS llC iz Teksasa najavljuje izradu animiranog serijala Vrabac Tvrtko od 32 sekvence, ali i ekranizaciju još nekih Prpinih djela..

MALI VITEZ DON QUIJOTE – Knjiga za djecu u kojoj je autor poznate Cervantesove likove viteza Don Quijotea i njegovog slugu Sancho Panza inkorporirao u dva suvremena dječaka.

GALAKSIJA VIHOR ORHIDEJA – Knjiga sa sto i deset pjesama u prozi. Tematski posve samostalnih, poetsko filozofsko djelo.

Ukupan Prpin poetski opus broji više od 50.000 stihova napisan uglavnom u vremenskom razdoblju od desetak godina u zreloj autorovoj dobi (Počeo pisati u 49. godini života). Autor je nedavno dao grafički urediti svoj poetski opus kao sabrana djela pod jedinstvenim nazivom ARBORETUM POETICUM, knjiga broji 900 stranica. U sabrana djela nisu ušle četiri najnovije knjige koje su naknadno nastale; Codex moralis Croaticum, Vrabac Tvrtko i federacija ptica d. o. o., Mali vitez Don Quijote kao ni najnovija knjiga Galaksija – Vihor orhideja.

Mile Prpa je izradom sjajnih libreta, pokrenuo izradu četiri velike opere i to: opera Gvozdansko, duhovna opera Armagedon, opera Perpetua i opera Most duginog luka.

U slikarskom dijelu stvaralaštva, (kojeg se djelomično može vidjeti i u izdanim knjigama i na Internetu) autor je oko 600 ulja na staklu različitih formata.

Također, autor je i još neizloženog, slikarskog projekta HRAM MINIJATURA s 2.160 majstorskih minijatura sažetih u pedeset poliptiha dimenzija 122 x 133 cm, svaki u sebi sadržava 48 minijatura i čini tematsku cjelinu – ulje na pergamentu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu, nakon jednogodišnje recenzije njegovih radova, pokrenula je inicijativu da se u gradu Kninu uspostavi veliki muzej Prpine umjetnosti, kao u svjetskim razmjerima potpuno unikatnog muzeja, i 1997. g u njenoj organizaciji javno i svečano je potpisana Donacija gradu Kninu ogromnog broja radova. Zbog poteškoća na terenu, i učestalih smjena lokalnih vlasti, projekt nije realiziran, ali zabilježena je inicijativa da se u rodnom mjestu umjetnika, Siveriću uredi zgrada stare Pučke škole za trajni smještaj dijela tog golemog slikarskog projekta.