Zaprešić i dalje nema Gradsko vijeće

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Gradsko vijeće Grada Zaprešića nije se uspjelo konstituirati ni iz drugog pokušaja pa će unutar zakonskog roka od 30 dana slijediti novi ujedno i posljednji pokušaj konstituiranja. Naime, rezultati lokalnih izbora za Gradsko vijeće iznjedrili su po šest mandata za HDZ-HSU, jednako toliko za DP-MOST-Projekt Domovina, četiri mandata otišla su SDP-u, dva je osvojio Fokus, a jedan Nezavisni za Zaprešić. Kako nitko nije mogao osigurati trećinu, od 7 vijećnika, koja bi predložila članove mandatne komisije, konstituirajuća sjednica prekinuta je jer nisu ni potvrđeni mandati osvojeni na izborima.

Situaciju je pojasnila Martina Golub Prosinečki, pročelnica i tajnica Grada.

“U narednom periodu od 30 dana sazivamo treću ujedno i posljednju konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća, a ako se ni tada vijeće ne konstituira onda predstoji obavijestiti Ministarstvo uprave i čekati Vladu RH da raspiše nove izbore u Zaprešiću”, objasnila je Golub Prosinečki.

Da bi se koalicije koje su osvojile najveći broj glasova na izborima trebale dogovoriti smatra Denis Begić, predsjednik zaprešićkog ogranka SDP-a.

“SDP u Zaprešiću smatra da su dvije najjače opcije, koje su dobile po 6 vijećnika, prve po odgovornosti za konstituiranje Gradskog vijeća. Ono što mi predlažemo i za što se zalažemo je da sve političke opcije sjednu za stol, pogotovo tri opcije koje su dobile najviše glasove pa time i najveći broj vijećnika, te da pronađu zajednički odgovor”, kazao je Begić.

Barbara Knežević, predsjednica zaprešićkog Domovinskog pokreta naglasila je kako su se razgovori među najjačim političkim opcijama u Gradu itekako vodili.

“Vodile su najveće stranke razgovore, nemojmo se zavaravati. No, mi smo u tim razgovorima dovedeni pred odluku ili predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a ili nitko. Domovinski pokret takvo nešto ne može podržati. To nije bio razlog radi kojeg smo se kandidirali. Mi smo tražili promjenu, građani su tražili promjenu i mi ćemo na tome ustrajati. Ako nema dogovora, jer to nije dogovor nego ultimatum, onda mi na takav ultimatum ne možemo pristati”, objasnila je Knežević.

Da bi predsjednik Gradskog vijeća trebao biti iz redova HDZ-a potvrdio je i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

“Temeljem rezultata samih izbora mi smo predložili da upravo u tim odnosima onaj tko ima najveći broj glasova ima predsjednika Gradskog vijeća, onda dva najveća sustava dva zamjenika predsjednika u trenutku kada Gradsko vijeće nema jasno kvalificiranu većinu. Zaista demokratski prijedlog koji zapravo prihvaća sve demokratske uzance suvremene Europe. Dakle, moje je želja da grad koji se uspješno razvija konstituira Gradsko vijeće koje kroz svoje odluke omogućuje njegov danji razvoj i prosperitet”, zaključio je Turk.

Ako se Gradsko vijeće do 13. kolovoza ne konstituira ni u trećem pokušaju Zaprešićani će na nove izbore za Gradsko vijeće već ove jeseni.