Posjet ministra Fuchsa Zaprešiću – Najavljena gradnja nove osnovne škole

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je obrazovne objekte u Zaprešiću. Tako je u društvu gradonačelnika Željka Turka posjetio Osnovnu školu Kupljenovo i novu trodijelnu sportsku dvoranu Osnovne škole Antuna Augustinčića.

“Naravno kada vi imate prekrasnu sinergiju između lokalnih vlasti, od županijskih do gradskih i općinskih, ravnatelje koji znaju što je njihovim učenicima potrebno onda imamo ovakve impresivne objekte. To je ono što želimo za našu djecu da imaju jednake mogućnosti, jednake šanse, da postignu u životu ono što im obrazovanje može pružiti te da kasnije na to nadograđuju svoje karijere, odnosno da imaju jednaki start gdje god se u Hrvatskoj nalazili”, kazao je Fuchs.

Ministar Fuchs osvrnuo se i na novu europsku omotnicu 2021.-2027. u kojoj je više financijskih sredstava predviđeno za izgradnju škola i dvorana, nego što je to bilo do sada.

“Izrazito velika sredstva će biti “ukrcana” u obrazovanje, znanost i istraživanje, u obrazovanje od predškolske dobi do visokog školstva te u istraživanje i razvoj. Sveukupno 15 posto od ukupnih sredstva, odnosno 7 i pol milijardi kuna, a najveći dio toga ide u obrazovanje. Dio će biti namijenjen izgradnji novih obrazovnih objekata, a to će vjerojatno biti najveća škologradnja u Hrvatskoj”, dodao je Fuchs.

Cilj Europske unije je, na razini Europe, do 2027. godine uvesti jednosmjenski rad i cjelodnevni boravak u školi, objašnjava Fuchs.

“Ono što želimo postići, reformirajući čitav proces, je da se izvodi cjelodnevna nastava. Više to nije cjelodnevni boravak koji je bio zato da bi netko pripazio na djecu dok roditelji ne mogu doći po njih ili oni ne mogu biti kod kuće. Mi želi da se ono što se zove aktivno sudjelovanje ili boravak u nastavi produži na duplo jer naši učenici u odnosu na ostale učenike europske unije provode najmanje vremena u aktivnoj nastavi”, zaključio je Fuchs.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je da veliki dio novca iz proračuna Grad izdvaja za kapitalnu izgradnju i ukupni standard u obrazovanju.

“Za obnovu škola i izgradnju novih dvorana izdvajamo veliki dio zaprešićkog proračuna, a i ova dvorana upravo je dokaz tome. Valja napomenuti da smo u izgradnji ove dvorane koristili moderne tehnologije tako se na krovu dvorane nalazi solarna elektrana koja će davati ovom objektu toplinsku i električnu energiju, a višak prodavati u sustav HEP-a”, rekao je Turk.

Prilikom obilaska zaprešićkih škola i dvorana gradonačelnik Turk najavio je izgradnju nove osnovne škole.

“Znajući za novu financijsku omotnicu 2021.-2027. i 24 milijarde, ja vjerujem da će se nešto stotina milijuna naći i za novu osnovnu školu. Mislim da je sazrelo vrijeme jer u omotnici 2014.-2020. izgradnja obrazovnih objekata nije bila ugovorena EU programom, ali sada sam siguran da će naša nova škola biti građena europskim novcima”, zaključio je Turk.

Danijela Adžijević, ravnateljica Osnovne škole Antuna Augustinčića objasnila je da će učenici konačno pohađati nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture kako je propisano nastavnim planom i programom.

“Mi još uvijek radimo u dvorani velikoj 200 četvornih metara, u našoj staroj dvorani. No ona kao takva nije dovoljna za održavanje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture pa naši učenici razredne nastave ne ostvaruju propisan satnicu Tjelesne i zdravstvene kulture u dvorani nego u alternativnim prostorima – učionicama, holu škole ili ako je lijepo vrijeme na igralištu škole. No, izgradnjom ove dvorane će se napokon ostvariti nastava Tjelesne i zdravstvene kulture u onom obimu u kojem bi trebala biti”, kazala je Adžijević.

Iako Zagrebačka županija nije osnivač Osnovne škole Antuna Augustinčića s trećinom sredstava sudjelovala je u izgradnji ove velebne dvorane, rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić:

“Izvrstan je osjećaj biti u objektu koji je pred otvorenjem. Trodijelna dvorana zadovoljit će potrebe učenika, ali i potrebe udruga i društava s područja grada. Mislim da su svi izuzetno sretni pa i ja kao župan Zagrebačke županije jer smo sudjelovali s trećinom investicije. Također, drago mi je da će učenici moći ostvariti nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture kako je to kurikulumom propisano”, naglasio je Kožić.

Osim zaprešićkih škola i dvorana ministra Fuchs obišao je i Osnovnu školu Luka.