Noć knjige u zaprešićkoj knjižnici

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige svake, pa tako i ove godine, održava se manifestacija Noć knjige. Manifestacija koja već deset godina daje poticaj kulturi čitanja i slavi knjigu u suvremenom društvu održava se u petak, 23. travnja.

Ovogodišnje jubilarno izdanje posvećeno je temi Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice je pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Naime, najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj ove će pak godine pružiti osobito zanimljiv uvid u to jesu li se navike građana promijenile uslijed pandemije koronavirusa i lockdowna, a u sklopu Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore u kojoj sudjeluje više od 100 knjižara i web shopova sa sajamskim cijenama knjiga.

Noć knjige 2021. i u svojem jubilarnom izdanju dokazuje da je najveće nacionalno slavlje knjige u Republici Hrvatskoj. Brojne su programe i ove godine pripremili antikvarijati, knjižare, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturne ustanove, pisci te drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“.

Kako će se Noć knjige obilježiti u Zaprešiću rekla nam je Maja Jurenić iz Gradske knjižnice Ante Kovačića.

“Zaprešićki će knjigoljupci na Facebook stranici Gradske knjižnice Ante Kovačića moći vidjeti izložbu fotografija Sanje Devčić koja prikazuje djelatnike knjižnice i članove Čitateljskog kluba kako uživaju u knjizi i prirodi. Zatim će Ivana Bašić govoriti o biblioterapiji – koliko ona pomaže i koliki je njezin značaj u vrijeme pandemije. Osmislili smo i zgodan program “Dječji vrtić Maslačak čita” te smo u suradnji s odgojiteljicama provele akciju poticanja čitanja od najranije dobi kroz učlanjenje djece u knjižnicu, posudbu slikovnica i zajedničko čitanje s roditeljima. Rezultat akcije bit će prikazan plakatom fotografija i kratkim videom na Facebook stranici Gradske knjižnice. Profesorica engleskog jezika i pripovjedačica Sanja Rašković govorit će zašto pričanje priča ima ljekovitu moć, a na kraju smo pripremili program Ljekovitost pisanja u kojem će zavičajni pjesnici čitati pjesme o ljekovitosti pjesništva”, najavila je Jurenić.

Deseta Noć knjige prigodno se održava i u Godini čitanja jer je 2021. proglašena Godinom čitanja odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija.