Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta – stanje sigurnosti zadovoljavajuće

POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

U Klubu umirovljenika, prema epidemiološkim mjerama, održana je sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Zaprešića. Izvješće policijske postaje Zaprešić podnio je načelnik Matej Šućur koji je naveo da je u 2020. godini evidentirano 234 kaznenih djela, od kojih su 152 riješena tako da su počinitelji uhvaćeni i sankcionirani.

“Generalna ocjena stanja kriminaliteta u Zaprešiću je zadovoljavajuća. Imamo gotovo identičan broj kaznenih djela niz godina, 2019., 2020. pa i u prvih mjesec i pol dana 2021. godine. Nemamo nikakav zabrinjavajući trend rasta. Policijski službenici obavljaju svoje zadaće i uspješno rješavamo veliku većinu kaznenih djela”, rekao je Šućur.

Šućur se osvrnuo i na stanje sigurnosti u cestovnom prometu, kao i na problem konzumacije droga kod mladih.

“Mogu reći da dosta vozača uspijemo zahvatiti pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje koje potom privodimo na sud. Također, zabilježen je problem kod mladih, a riječ je o konzumiranju opojnih droga. Istaknuo bi da smo u siječnju 2021. godine imali čak 15 zapljena droge”, naglasio je Šućur.

Također, jedan od detektiranih problema su i provale.

” To je jedan oblik kriminaliteta koji se slobodno može povezati s trenutnom ekonomskom situacijom uzrokovanom ovom pandemijom. Mi nemamo značajan porast kaznenih djela imovinskih delikata, ali svi građani trebaju obratiti pozornost prvenstveno na mogućnost sprječavanja tih kaznenih djela – provala u kuće i stanove. Kada bi građani svojom boljom percepcijom, boljim uočavanjem sumnjivih i nepoznatih osoba dojavljivali policiji mi bi na vrijeme mogli reagirati”, dodao je.

Problematično ponašanje mladih uočeno je na gradskom groblju gdje je nedavno oštećen kontejner za COVID-19 testiranja i šator.

“Mladi se okupljaju na toj lokaciji. Treba i za njih imati razumijevanja, moraju se i oni negdje družiti. Imali smo tih nekoliko situacija, ali ne bi od toga stvarao neki veliki problem. Mi na svaku dojavu građana reagiramo, ali ne bi rekao da smo zabilježili nekakav veći problem u ponašanju mladih”, rekao je Šućur.

Prema riječima načelnika Šućura kršenja samoizolacija su zabilježena, ali ne u nekom velikom i značajnom broju, dok nije zabilježeno niti jedno ilegalno poslovanje objekata kojima je zbog pandemije obustavljen rad na cijelom području djelovanja Policijske postaje Zaprešić.

Svoju ocjenu stanja dao je i načelnik Stožera civilne zaštite Grad Zaprešića Damir Benčević.

“Stanje nam je zadovoljavajuće. Mi nemamo nekakvih velikih ekscesa u gradu, no i ono malo što imamo važno nam je da o tome razgovaramo kako bismo i te stvari prevenirali. Svi smo prošli kroz potres i prolazimo kroz Covid i mi samo molimo naše sugrađane, znamo da je borba s Covidom dugotrajna, za više tolerancije i da se ponašamo u skladu s mjerama kako se ne bi razboljeli. Nadamo se da potresa više neće biti, a sanacija od potresa ide dobro”, zaključio je Benčević.

Bili su to glavni zaključci Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području grada, ali i zaprešićke okolice.