Nakon današnjeg potresa Nuklearna elektrana Krško je zaustavljena

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Zbog današnjeg potresa Nuklearna elektrana Krško automatski je zaustavljena i nalazi se u sigurnom stanju zaustave. U tijeku su preventivni pregledi njenih struktura, sustava i opreme.

Za N1 Hrvatska cijelu situaciju komentirao je i predsjednik Uprave Nuklearne elektrane Krško, Stane Rožman.

“Svi sustavi i oprema radili su normalno. Trenutno je elektrana u takozvanom sigurnosnom prekidu. Sad se obavljaju propisane sigurnosne aktivnosti, provjerava se stanje sustava. Za sada planiramo ponovno pokretanje nekad tijekom sutrašnjega dana. Zasad nisu ustanovljene nikakve posljedice toga potresa. Ukratko stanje je posve normalno”, kazao je Rožman.

Komentirao je i kakav je inače protokol u ovakvim situacijama.

“U takvim slučajevima kao što je današnji dođe do službenog poziva u okviru organizacije za izvanredne događaje. Tako da je bio upućen taj poziv i svi pozvani su se stopostotno odazvali, bili su na raspolaganju, okupili su se u takozvanom tehničkom centru za podršku odakle sad prate stanje, a nekih drugih aktivnosti nema”, rekao je.

Kazao je da današnji potres nije bio izrazito snažan.

“Ni ovo sada nije neki izrazito snažan potres, bilo je sličnih i u prošlosti. Teško se sad mogu sjetiti kad je bio zadnji, ali bilo je sličnih. Ukratko, ti potresi su poznati i za nas su relativno česti. Bilježimo potrese koji nisu u ovom području tako da ih ima dosta”, istaknuo je Rožman.

Naveo je da se elektrana ne zaustavlja u slučaju svakog potresa.

“Ne, ne, uopće ne. Ne zaustavlja se pri svakom potresu. Sad su sigurnosni sustavi naložili da se rad zaustavi, ali nije tako uvijek”, rekao je i dodao da prilikom proljetnog potresa rad elektrane nije bio zaustavljen.

Rožman je komentirao i koliko snažan potres može podnijeti elektrana.

“Nuklearka je projektirana za najsnažnije potrese, odnosno za jače od onih koji su se u povijesti događali na tom području, bilo u Sloveniji ili šire. Ovaj današnji potres daleko je od stupnjeva za koje je Nuklearna elektrana projektirana”, kazao je.

Foto: nek.si