Projekt KulTurama obilježio prvu godinu postojanja

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Povodom prve godine provedbe kulturno-turističkog projekta „KulTurama – pronađi svoju priču u zagrebačkom kraju“, u prostoru Vršilnice Novih dvora predstavljeni su rezultati ovog projekta koji je uspješno povezao čak sedam turističkih zajednica i deset jedinica lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije. Tako, okupljeni u projektu KulTurama, gradovi Zaprešić, Velika Gorica, Vrbovec, Dugo Selo i općine Krašić, Pisarovina, Brdovec, Dubravica i Marija Gorica, predstavljaju svoju turističku priču već godinu dana. Cilj ovog projektnog udruživanja je bio integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini Zagrebačke županije, uz storytelling i interpretacije baštine, kako bi stvorili drugačiji, konkurentan, inovativan i održiv turistički proizvod te popularizirali kulturu kao glavni narativ turističkih priča.

Prvu godinu projekta su obilježile brojne vođene ture i programi pomoću kojih se moglo upoznati s poviješću i ljepotama mjesta uključenih u KulTuramu. U Vršilnici, gdje je održano obilježavanje, najavili su kako u novu godinu ulaze s novim projektima, te su predstavljeni i novi KulTurama suveniri. Biorazgradivi suveniri izrađeni su metodom 3D printa, a svaki od njih na poseban način predstavlja mjesta i gradove koji su dio turističke priče.

Najavljen je i projekt „Platforma inovativnih doživljaja kulturnog turizma zagrebačkog kraja“, a za ovo proljeće su najavili i kako će organizirati i zanimljive Escape ture. Rješavanjem uzbudljivih zagonetki, moći će se na drugačiji način upoznati najskrivenije kutke u zagrebačkom kraju.