Dan smanjenja rizika od katastrofa obilježen u Zaprešiću – Moramo naučiti živjeti s prirodnim katastrofama i educirati se

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U petak, 17 studenog na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću obilježio se Dan smanjenja rizika od katastrofa u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite. Unutar šatora djeca i ostali prolaznici mogli su razgledati makete i naučiti ponešto o tome kako se pripremiti u slučaju prirodnih nepogoda poput potresa, poplave ili pak požara.

O kakvom je točno projektu riječ pojasnio je Miljenko Šoštarić, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića: “Ovo je edukacija koja se provodi po gradovima u sklopu Ravnateljstva civilne zaštite, a mi imamo priliku biti među prvim gradovima gdje se to danas i održava. Mi smo područje gdje nam prijete poplave i potresi, pa se trebamo pripremiti, ali i skinuti strah.”

“Ovo je jedan projekt Ravnateljstva i Agencije za obrazovanje i znanost naziva “Smanjenje rizika od katastrofa”. Svi građani i djeca mogu doći i upoznati se sa smanjenjem rizika od katastrofa. Dakle, nije važno samo za profesionalce, već je obaveza i svakog građanina da bude educiran o tome”, dodatno je pojasnio Božidar Ćurić, voditelj Županijskog centra 112 Zagreb.

Koje su sve simulacije zainteresirani građani zatekli ispod šatora pojašnjava Ćurić: “Primjerice, u slučaju poplava, ako nemamo izgrađene nasipe i brane, na koji način će se poplaviti određeni dio područja. U toj simulaciji stavljamo nekoliko brana i vidimo kako voda ne dolazi do kuća radi tih nasipa. Drugo, trebamo objasniti građanima zašto se močvarna područja ne smiju isušivati jer služi kao spužva koja upija sav višak vode.”

S obzirom na potrese s kojima smo se suočili posljednjih godina, voditelj županijskog centra 112 Zagreb Božidar Ćurić savjetuje kako se ponašati u slučaju potresa i na vrijeme biti spreman: “Obitelj može imati pripremljenu jednu torbu u kojoj se nalazi svjetiljka, dokumenti, dugotrajna hrana i napunjeni mobiteli. Ako prilikom potresa ne mogu izaći na otvoreno na velike površine poput parkova, trebaju se skloniti kod nosivih zidova, odnosno kod zidova građenih od pune cigle, mogu se skloniti ispod nekog čvršćeg stola i tamo gdje su sigurni da na njih neće ništa pasti i ozlijediti ih.

Nažalost, sve češće čujemo prognostičare vremenske prognoze kako najavljuju žuti ili crveni alarm u smislu mogućih obilnih kiša ili jakih vjetrova. U jednu ruku građani će morati naučiti živjeti s prirodnim katastrofama: “Prvenstveno moramo naučiti živjeti s takvim naglim elementarnim nepogodama i educirati se s ciljem smanjenja rizika da se nekome nešto dogodi. Kada se izda crveni meteoalarm građani bi zaista trebali odgoditi aktivnosti a otvorenom, odnosno da ne idu u šume na planinarenja, a ako idu u to vrijeme s posla kući neka budu oprezni u prometu”, upozorava Ćurić.