Javna tribina u Vršinici – “Grad u lovištu”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Grad Zaprešić na inicijativu neformalne grupe građana oko Kristine Kodrnja kojoj su usmrćena dva psa prilikom jutarnje šetnje, organizira javnu tribinu “Grad u lovištu” (suživot građana, lovaca i kućnih ljubimaca u Zaprešiću) koja će se održati u Vršilnici 20. studenog s početkom u 18 sati. Tribina je organizirana kako bi se stvorio prostor za bolje, uređenije društvo i skladniji život. Na tribini će sudjelovati stručnjaci raznih profila, predstavnici Grada i županije, lovci, predstavnici neformalne grupe građana oko gospođe Kristine Kodrnja te građani koji će iznijeti svoje mišljenje i pitanja.

Više motivima iste rekla je moderatorica iste Silvija Bosner: ” Ove godine, 26. listopada jedan je lovac u Zajarkima ubio dva psa koji su šetali sa svojom vlasnicom. Vlasnica je bila udaljena, koliko sam informirana, oko 100 do 150 metara. Bila je pozvana policija koja je i odreagirala. Međutim, stalno je visjelo u zraku da su psi bili bez nadzora u lovištu. Ja sam zajedno s jednom grupom građana ušla u neformalnu grupu; mi nismo udruga, niti stranka, već smo građani koji su se okupili oko jedne tragedije. Naime, gospođa koja je ostala bez dva psa završila je praktički sa živčanim slomom. Jako ju dobro razumijem jer sam i ja vlasnica psa. Međutim, stvar nije samo u tome da su ubijena dva psa. Problem je puno širi, a odnosi se na cijeli Zaprešić. Naime, Zaprešić je u jednoj specifičnoj situaciji jer je to urbana sredina koja se nalazi u centru lovišta. Ako želite doći do centra Zaprešića sa svake strane, bilo kojom cestom, morate proći kroz lovište.”

Jedno od pitanja koje se nameće, a za koje se vjeruje da velika većina građana ne zna jest što je uopće lovište i koja su pravila ponašanja: “Lovište je jedno specifično područje u kojem se susreću ljudi i priroda na nekoliko različitih načina. Tim prostorom gospodari Zagrebačka županija koja je po Zakonu označila gdje počinje lovište, ali vanjski rub lovišta. Naša jedinica lokalne samouprave, grad Zaprešić, nije označio granicu između lovišta i početka urbanog naselja. Tako da 95 posto građana, a možda sam rekla i premalo, nema pojma da se tu nalaze lovišta kao i gdje se nalazi ulaz u lovište. Isto tako, gospođa Kristina koja je šetala svoje pse i pustila ih s uzice nije znala da se nalazi u lovištu. Međutim, Zakon koji regulira lovstvo, ali i Zakon o zaštiti životinja ni u jednom članku ni stavku ne dozvoljava ubojstvo pasa bez obzira jesu li s vlasnikom ili bez vlasnika u lovištu. To Zakon ne predviđa. Zakon točno decidirano kaže kada i u kojem slučaju se životinja može ubiti, ali o tome da bez vlasnika šeće lovištem, nema ni riječi”, pojašnjava Bosner.

Grad Zaprešić sve se više okreće turizmu. Zahvaljujući brojnim zelenim površinama građani i gosti provode vrijeme u prirodi. Postavlja se pitanje kako se može sigurno šetati takvim površinama ako je velik dio površine označeno kao lovno područje: “Mi smo odlučili da nećemo izaći na ulice, da ne pravimo harangu protiv lovaca, već da zajedno s lovcima i Gradom Zaprešićem pokušamo riješiti taj problem. Ako ćemo pravo, tu se radi o direktnoj ugrozi sigurnosti, ne samo životinja, već i ljudi. Mi želimo jednog dana biti turistička destinacija. Sretni smo da oko grada imamo jako puno lijepog zelenila. Naravno da će ljudi, koji ne žive u Zaprešiću, prošetati zelenilom, a uz njih obično i ide pas; prema tome, mi moramo biti sigurni da će gosti moći sigurno hodati gradom, a ne da će ih netko upucati.  Tu su i migranti. Oni sada šeću našim prostorom i na njih moramo paziti kako se ne i dogodilo nešto zbog čega će nas osuditi čitava međunarodna zajednica. Mi moramo točno znati gdje i kako se kretati zaprešićkim krajem”, napominje Bosner.

Razumljivo je da postoje površine na koje psi ne smiju, no s druge strane je li Grad Zaprešić pet friendly, odnosno, postoji li adekvatan prostor na kojem građani mogu sigurno šetati svoje pse, ali ih i pustiti da se istrče što i jest potreba životinje: “Ako dobro pogledate Zaprešić, imate svugdje zabrane gdje se ne smije puštati pas, ali nigdje nemate jednu površinu na kojoj možete istrčati psa, osim onog vrtića koji je napravljen iza Komunalnog poduzeća i koji nije održavan. Prema tome, imamo jako puno zajedničkog posla. Lovci su odlučili da nam se pridruže i da riješimo ovaj problem. Lovci su 80 godina na našem području te vrlo korisni kao gospodarska grana koja je korisna i za zdravlje životinja koje se kreću oko Zaprešića. Na tribinu su pozvani predstavnici Grada Zaprešića, direktorica veterinarske stanice Zaprešić, predsjednik lovačkog društva, komunalni redar, policija. Nadamo se da će se svi odazvati. Naravno, pozvani su i mediji, udruge za zaštitu životinja te svi građani”, rekla je Bosner.

Većinu građana zanima je li počinitelj koji je usmrtio dva psa sankcioniran gospođa Silvija rekla je sljedeće: “Policija je postupila prema svom protokolu kako treba. Koliko znamo, počinitelju je oružje oduzeto. Dalje je sada posao Državnog odvjetništva. U Zakonu se točno znaju kaznene odredbe. Lovci su isključili tog nesavjesnog lovca iz svojeg članstva”, rekla je Bosner koliko je mogla s obzirom na proceduru koja je u tijeku.