U Zaprešiću započela Kohezijska misija EPP-a

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Sunčana Glavak i Franc Bogovič, zastupnici u Europskom parlamentu, bili su domaćini prve Kohezijske misije Europske pučke stranke održane u Zaprešiću. Članovi Kohezijske misije u Hrvatskoj su se sastali s gradonačelnikom Grada Zaprešića, Željkom Turkom, 26. listopada. Tijekom posjeta su obišli projekte u Zaprešiću koji su financirani iz fondova Europske unije. Nakon toga, u Novim dvorima raspravljalo se o prilikama i značaju projekata financiranih iz EU fondova. Sastanku su prisustvovali ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, državni tajnici iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Sanja Bošnjak i Domagoj Orlić, te zastupnik u Europskom parlamentu Andrey Novakov, koji je i predsjednik EPP-ove skupine za praćenje kohezije.

Na početku susreta, gradonačelnik Željko Turk održao je prezentaciju o projektima na području Zaprešića koji su financirani iz EU fondova. Ti projekti uključuju: Pješačko-biciklističku infrastrukturu duljine 3.200 metara, sanaciju prometnica u Zaprešiću, modernizaciju željezničke pruge na dionici Zaprešić-Zabok, razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Zaprešića, ekonstrukciju, modernizaciju i upravljanje sustavom javne rasvjete Grada Zaprešića, ukupne vrijednosti. Također, tu je i projekt “Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju”.

Uvaženi gosti zajedno s gradonačelnikom Turkom obišli su tvornicu Naše klasje u Kupljenovo u gdje su saznali više o otvaranju novog proizvodnog pogona financiranog iz fondova Europske unije.

Obilazak je završen u Novim dvorima u Vršilnici, gdje je održana rasprava pod nazivom “Prilike i značaj projekata financiranih iz fondova EU za lokalne zajednice i njihov pozitivan utjecaj na svakodnevni život naših građana.”

Hrvatska europarlamentarka i članica Europske pučke stranke, Sunčana Glavak, istaknula je važnost kohezijskih fondova i objasnila razloge za posjet Zaprešiću: “Odabrali smo Grad Zaprešić kao jedan od gradova koji je iznimno uspješan u tome, međutim, upravo ono što svi govore o Hrvatskoj jest da je Hrvatska uspješna priča. Kohezijski fondovi mijenjaju vizure naše zemlje, možda ih nekad ne vidimo. Možda te investicije koje su goleme završe negdje pod zemljom ili u javnoj rasvjeti i možda nam se čini da smo tako oduvijek živjeli, ali nismo.””

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako je u posljednje dvije do tri godine iskorišteno 200 milijuna eura za obnovu što se odražava na kvalitetu života naših građana.

Franc Bogović iz Slovenije, član Europske pučke stranke, naglasio je važnost kohezijske politike za postizanje ravnomjernog regionalnog razvoja. Napomenuo je da su ranije bile dostupne oko 475 milijardi eura, dok je sada dostupno samo oko 370 milijardi eura za sedam godina. Europska pučka stranka se zalaže za očuvanje sredstava kohezijske politike, izjavivši: “Putem EU fondova, manje razvijene zemlje koje su ispod prosjeka EU-a dobivaju više sredstava nego što uplaćuju. U Hrvatskoj je omjer negdje tri za jedan, što je iznad prosjeka. Solidarnost leži u tome da se EU ravnomjerno razvija i da regije koje su u zaostatku postupno sustižu prosjek.”

Bugarski europarlamentarac, također član EPP-a, Andrey Novakov zadovoljan je onim što je vidio u Zaprešiću te pohvalio dosadašnje napore gradonačelnika Turka, ali i drugih hrvatskih europarlamentaraca i političara: “Hipnotiziran sam onim što sam vidio u Zaprešiću i volio bih da ima više takvih gradonačelnika kao što je gradonačelnik Zaprešića jer radi odličan posao, postigao je mnogo. Znam da, živeći ovdje, ponekad ne prepoznajete postignuća i uzimate ih zdravo za gotovo. Dolazeći izvana, mogu vam reći biti u Schengenu i eurozoni daje 100 postotni europski osjećaj.”