Gradonačelnik Željko Turk najavio ukidanje prireza u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na svečanoj sjednici prošlu subotu povodom Dana Grada Zaprešića gradonačelnik Željko Turk otkrio je kako se ukida prirez.

“Ponudit ću Gradskom vijeću i mislim da će biti usvojeno, da Zaprešić za sljedeću godinu ukida prirez. To znači da bi našim zaposlenicima od 5 do 40 ili 50 eura bilo više u novčaniku od svake plaće, a to znači da oni koji imaju najmanju plaću imat će najveće povećanje. To bi bio naš doprinos upravo razvoju gospodarstva kroz plaće”, rekao je gradonačelnik Turk.

Na svečanoj sjednici sudjelovalo je i premijer Vlade RH Andrej Plenković: “Kad je riječ o povećanju prihoda u Zagrebačkoj županiji od poreza na dohodak i od prireza dok smo ga imali, a nećemo ga imati od siječnja ove godine, oni su narasli od 2017. do 2023. za 77 posto. Ako nekome date 77 posto više nego što je imao po starom sustavu, onda ste mu dali ogromna sredstva da realizira svoje projekte. Grad Zaprešić u razdoblju od 2017. do 2023. godine, 53 posto više sredstava. To nisu mala sredstva. To su prihodi od poreza na dohodak ljudi koji su zaposleni u ovom kraju”.

“Sada ulazimo u fazu kada će predstavnička tijela donositi odluke. Sad je trenutak za dobro planiranje, dobro predviđanje. Ta poruka fiskalne decentralizacije nas vodi cijelo vrijeme, a sada smo joj dodali jedan drugi kut, a to su fisklane autonomije lokalnih jedinica. Dakle, nije više sve što odluči Sabor i Vlada. Sada je to ono što su Sabor i Vlada delegirali lokalnoj razini da preuzme političku odgovornost i naprave poteze na korist građana gdje oni žive”, naglasio je Plenković.