Što su nam rekli obrtnici s održanog Gospodarskog sajma o poduzetničkim izazovima i umjetnoj inteligenciji

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI RAZNO

Iza nas je još jedan Gospodarski sajam koji je ove godine stavio fokus na izazove u obrtu i poduzetništvu s obzirom na sve veći utjecaj umjetne inteligencije. Tako je tema 23. Gospodarskog sajma bila “Obrtništvo u doba umjetne inteligencije”. Pitali smo nekoliko obrtnika i poduzetnika kakav je njihov stav prema umjetnoj inteligenciji, koji su im najveći izazovi u poduzetništvu, ali i kako je započela njihova poduzetnička priča.

“Krenuo sam s fakulteta prijavivši se odmah za dobivanje poticaja za samozapošljavanje od strane HZZO-a. Nažalost, dobio sam odbijenicu jer moji studentski ugovori o radu nisu bili prihvaćeni kao rad. Smatram da to treba mijenjati jer i studentsko radno iskustvo puno znači. Međutim, krenuo sam svojim putem i otvorio sam prije godinu i pol svoj obrt i dobio klijente. Prijavio sam se za poticaje i Zagrebačke županije te u Zaprešiću. Dobio sam određene poticaje i evo me već drugu godinu za redom na Sajmu. Poručujem svima koji se žele okušati u poduzetništvu da prate svoje snove i želje. Ako vam netko kaže da ne možete, ignorirajte. Probajte i ako uspijete, odlično, ako ne, opet je bolje probati nego kasnije žaliti”, poručio je mladi poduzetnik Karlo Kovač.

“Nama su najveći izazovi ove klimatske promijene koje jako utječu na opstanak naših pčela. Nažalost, svjedoci smo velikih promjena u temperaturi, nevremena i slično. Što se tiče umjetne inteligencije, ona nam može pomoći u pčelarstvu jer već ima naznaka o vođenju statistika u vezi košnica, matici i ostalim parametrima u pčelarstvu”, rekao je Dragutin Starjački, ujedno i predsjednik Udruge pčelara zaprešićkog kraja ban Josip Jelačić.

“Srednja strukovna škola nositelj je projekta pod nazivom “Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu-Industrija 4.0″ koji se sastoji od tri centra izvrsnosti, tri objekta s najmodernijom opremom namijenjenom obrazovnom sustavu i našim učenicima. Objekti su na tri lokacije, u Dugom Selu, Samoboru i Velikoj Gorici, ukupne vrijednosti više od 30 milijuna kuna. Isto, otprilike, je toliko uloženo i u opremu s ciljem učenja kroz rad, pripreme učenika za realan sektor i realno tržište rada pomoću učenja kroz modernu opremu. Također, cilj je stjecanje vještina na opremi koja je stvarno u realnom sektoru. U sklopu škole imamo četiri sektora: ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti, elektrotehnika, i strojarstvo.  Regionalni centar je namijenjen za strojarsku grupu zanimanja i tu su automehatroničari, CNC operateri, strojarski računalni tehničari, tehničari za mehatroniku i automehaničari. Što se tiče umjetne inteligencije, ona može samo koristiti, ne trebamo je se bojati, ona je tu. Samo se trebamo prilagoditi i dalje ići u korak s njom”, pojasnio je Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.