Povodom 222. obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića položeni vijenci kod njegove grobnice

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Kod grobnice bana Josipa Jelačića položeni su vijenci u povodu 222. obljetnice rođenja. Vijence su položili u ime Grada gradonačelnik Zaprešića Željko Turk  i predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur, u ime SŠ Ban Josip Jelačić ravnatelj Alan Labus i školski pedagog Miroslav Miljković, a osim predstavnika Grada i Škole prisustvovalo je izaslanstvo Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

“Povijesno ime bana Jelačića vezano je uz naš Grad, županiju, Hrvatsku i sve. Rekao ih je da od toga sama tema ukidanja kmetstva je nešto što više – manje svi znamo, ali hrvatski ban Josip Jelačić bio je i puno više od toga. On je bio i političar i gospodarstvenik, a uz to i vojskovođa. Prenosimo generacijama koje slijede sve ono što je učinio za hrvatsku povijest. Mi u Zaprešiću smo na njega osobito ponosni i velik dio manifestacija je vezan uz njegovo ime”, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

“S ponosom uvijek ističemo kako je ban Josip Jelačić rođen u Petrovaradinu. On je sin naših zavičaja i oca koji su ostali tamo. S ponosom to  ističu, taj datum su odabrali kao Dan hrvatske zajednice i praznik Hrvatske zajednice u Srijemu, Bačkoj i Banatu te su ga svečano obilježili u Petrovaradinu i Novom Sadu kao i  svake godine. Oni to s ponosom ističu i drago mi je da dijelimo taj datum s Gradom Zaprešićem gdje je ban ukopan. Kod nas se i rodio, a ovdje je njegovo trajno prebivalište. Svake godine se rado sjećamo tog datuma i mi tamo i mi koji smo 1990-tih godina pod teškim okolnostima morali napustiti naš zavičaj i potražili svoj novi dom u Republici Hrvatskoj”, rekao je Ivo Martinović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.