Održan 19. Memorijal bana Josipa Jelačića: Sudjelovalo 108 natjecateljskih ekipa

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Kod Novih dvora održao se 19. Memorijal bana Josipa Jelačića u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Zaprešića. Svečanost je započela postrojavanjem vatrogasnih desetina i otvaranjem natjecanja koje se održava u tri kategorije: pomladak, mladež i odrasli.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je prisustvovao Memorijalu zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Matijom Teurom.

“Ovo je tradicija koja zaista je hvale vrijedna. Ono što danas mene posebno veseli ovdje je veliki broj mladih. Mladi su naša budućnost generalno, ali mladi su budućnost u vatrogastvu. Svjedoci smo svakodnevno svekolikih ugroza od potresa, poplava, požara i zato je razvoj vatrogastva i društvu odgovorno ponašanje izuzetno bitno. Zbog toga je ovaj turnir hvale vrijedan što generalno govori o tome da je vatrogastvo našega Grada, naše Zagrebačke županije na iznimno visokoj razini. Meni je zaista bilo drago da sam mogao otvoriti ovo već 19. natjecanje po redu, a povodom rođenja bana Jelačića povodom Dana grada, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

“Ove godine imamo prijavljeno 108 natjecateljskih ekipa, zapravo rekordan broj ekipa u cijeloj natjecateljskoj godini. Dobrovoljni vatrogasci imaju jako puno podmlatka, od 6 do 12 godina, mladeži od 12 do 16 godina i vatrogasaca koji su kasnije od 14 godina na više. Trenutno ovdje imamo prijavljeno i nešto ekipa djece, isto toliki broj velike mladeži, tako i odrasle. Imamo prijavljene ekipe iz Hrvatske i Republike Slovenije, dok nam se jedna ekipa iz Republike Češke ispričala zbog ozljeda članica.”, rekao je predsjednik DVD-a Zaprešić Tomislav Cerinski.

“Vatrogasci su prvi u sustavu zaštite i spašavanja, profesionalni vatrogasci i sada Vatrogasna zajednica grada Zaprešića, dakle uz potporu postrojbe civilne zaštite – mi smo ona garancija sigurnosti naših građana u Zaprešiću. Veselim se što ima puno djece, puno mladih i to je ono što mi ustvari želimo od vatrogastva. Vatrogastvo mora biti u zajednici u kojoj će se održati zajedništvo zajednice, a isto tako stalno vježbati, da znamo svoje susjede, da znamo kritične točke i da znamo kad nam dođe nešto stani – pani, na primjer, nekakva poplava ili nešto da se znamo odjedanput svi skupiti u ulici u postrojbi i da pomognemo našim građanima”, naglasio je Damir Benčević.