23. Gospodarski sajam – “Obrtništvo u doba umjetne inteligencije”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U sportskoj dvorani Srednje škole Ban Josip Jelačić svečano je otvoren 23. Gospodarski sajam. Ovogodišnja tema sajma je “Obrtništvo u doba umjetne inteligencije”.

Sajam su svečano otvorili predsjednik Udruženja obrtnika Zaprešić, Davor Pismarović, gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Antun Trojnar te ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Robert Blažinović koji je proglasio Sajam otvorenim.

“Ovogodišnji sajam organiziramo pod nazivom “Obrtništvo u doba umjetne inteligencije” jer smo svjesni da će pojava umjetne inteligencije i širenje njezine primjene značajno utjecati na sve. Prema izvješću Goldman Sachsa iz 2023. Godine, tržište rada u Europi čeka ozbiljne poremećaje. Nastavit će se trend nestajanja postojećih, ali i nastajanja novih radnih mjesta. Takve dramatične i izuzetno brze tehnološke promjene zahvatit će i domaće obrtnike, njih više od 100 tisuća u Republici Hrvatskoj, od toga gotovo sedam tisuća u Zagrebačkoj županiji. Zato je krajnje vrijeme da se pripremimo za taj tsunami promjena koje će se događati u idućih pet godina. Vješti vodoinstalater ili električar imaju cijeli set vještina spretnosti i znanja koji umjetna inteligencija još uvijek ne može zamijeniti jer ne može replicirati jedinstvene ljudske vještine. Međutim, od jedne četvrtine naših obrta. Bavi se intelektualnim uslugama i mogući utjecaj umjetne inteligencije na njih. Za njih svakako je značajno veći. Imajući na umu da polovica svih obrtnika u Hrvatskoj je mlađe od 44 godine, a ne manje važno da i više od trećine svih obrta u vlasništvu žena, siguran sam da imamo potencijal i snagu suočiti se s izazovima umjetne inteligencije i iz njih izaći bolji i jači. Jedan od načina kako osnažujemo sebe na tom putu su i okupljanja poput ovog našeg Sajma gospodarstva u Zaprešiću”, rekao je Davor Pismarović, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zaprešića.

“Ne bi bilo ovoga sajma da nema jedne sinergije obrtništva i vlasti i lokalne vlasti i to se jednostavno vidi na ovoj manifestaciji. A isto tako bez obrtnika ne bi bilo ni sajmova, ne bi bilo ni Hrvatske. Obrtnička komora Zagreb je najveća obrtnička komora u Republici Hrvatskoj gdje brojimo sada preko 30 tisuća članova. Obrtnička komora Zagreb je jedina komora u Hrvatskoj koji spaja dvije županije Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, dvije najjače županije, ekonomski i gospodarstvene u Hrvatskoj i to se, naravno i vidi danas na ovome sajmu”, istaknuo je Antun Trojnar,  predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

“Obrtništvo je oduvijek čuvar tradicije, čuvar povijesti i baštine, ali obrtništvo uvijek zagovara inovacije. Upravo su i obrtnici pravi primjer kako svojim znanjem vještinama jako brzo se i lako prilagođavaju novim vremenima i novom dobu. Moram reći da je obrtništvo od protekle godine raslo za devet posto. Mi samo u prošlom mjesecu imali 964 obrta više u Republici Hrvatskoj. I snaga obrtništva danas leži na 110 tisuća članova i preko 220 tisuća zaposlenih u radnom stanovništvu u obrtništvu. Obrtništvo će i u budućnosti rasti iz jednoga prostog razloga što su obrtnička zanimanja –  zanimanja i prošlosti i sadašnjosti i budućnosti. Umjetna inteligencija možda prijeti jednom dijelu obrtništva u svijetu, ne samo u Hrvatskoj, ali sva istraživanja pokazuju da umjetna inteligencija veliku većinu obrtničkih zanimanja ne može zamijeniti. Naravno, u obrtništvu treba iskoristiti umjetnu inteligenciju. Moderne tehnologije, sve one inovacije koje se pružaju kako bi bili konkurentni i na hrvatskom, ali i na globalnom, europskom i svjetskom tržištu. Stoga iskoristimo ovaj lijepi sajam danas da razmijenimo iskustva da dobijem možda i neku inspiraciju, ali svakako da počnemo graditi mostove”, poručio je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

“Gospodarstvo je temelj razvoja društva. Ja osobno i moji suradnici ponosni smo na Udruženje obrtnika Zaprešić i zato posebni pozdrav i našem predsjedniku. Veselim se i ovom novom tajmingu, ali i novim temama koje su vezane uz ovogodišnji sajam o novim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji koja su naša neminovnost, ona su dijelom možda opasnost, ali dijelom i prilika. Ali mi u Zaprešiću toga se ne bojimo. Dakle, uz sve ono što kao Grad radimo da bismo činili Grad dostojan za život u koji se dolazi, a ne odlazi. Jer svako je dijete u vrtiću gdje razvijamo školski sustav, Veleučilište isto tako, ulažemo i u gospodarstvo. Dakle, uz pomoć našim gospodarstvenicima, početnicima i uz one ostale segmente malog gospodarstva, preko sto i nešto tisuća eura. Želim reći da ulažemo izuzetno puno u komunalnu infrastrukturu, nove ceste, novi sustavi koji omogućuju razvoj gospodarstva nove poslovne zone. Ali jasno u svemu tome i u domeni toga najbitniji je čovjek. Kada danas ovoga trenutka govorimo o našem daljnjem doprinosu, ja sam predložio i u Gradskome vijeću i uključivanje lokalne samouprave u jedan dodatni segment, a to je da predlažemo ukidanje prireza za sljedeću godinu”, otkrio je Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića.

“Izuzetno smo ponosni na naše obrtnike, poduzetnike i gospodarstvenike, jer upravo oni pune proračun Zagrebačke županije koji je stabilan koji iz godine u godinu raste i upravo zahvaljujući gospodarstvu možemo realizirati brojne projekte kao što je izgradnja škola i prometnica, ali i brojnih drugih projekata koje realiziramo kroz godinu, a sve za dobrobit žitelja Zagrebačke županije. Ono što je također jedan vrlo važan podatak, nakon Grada Zagreba, Zagrebačka županija po prihodima je druga županija u Republici Hrvatskoj i to samo pokazuje koliko je jako gospodarstvo u Zagrebačkoj županiji. Mi imamo sjajnu suradnju s našim gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima. Tako smo u zajedničkoj suradnji ove godine za potporu našem obrtništvu i gospodarstvu izdvojili preko milijun eura. Ono što također želim istaknuti jest da Zagrebačka županija itekako kvalitetno i dobro radi na brojnim projektima i tako će biti i u budućnosti jer želimo svaku našu općinu, svaki naš grad unaprijediti. Želimo da naši gradovi i općine idu prema naprijed i da budu ugodno mjesto za življenje. I ja smatram da u tome uspijevamo upravo zahvaljujući vrijednim ljudima koji rade u gospodarstvu”, rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

“Ja ću se referirati na dvije točke. Jedna je tema današnjeg sajma, dakle obrtništvo u vrijeme ili u doba umjetne inteligencije. To su i izazovi i prilike. Ono što je najvažnije u cijeloj priči da već mi danas ne znamo kako će za deset godina funkcionirati poduzetništvo, odnosno svijet u divovima umjetne inteligencije. Ono što sigurno znamo da oni koji budu izvan tog kotača koji budu izvan tog procesa će propasti. Ja sam siguran da su obrtnici, pogotovo obrtnici i poduzetnici toga itekako svjesni i pitanje je na kraju i čovječanstva. I nas ovdje kao male sredine. Tko će na kraju biti gubitnik, a tko pobjednik. Cilj je da bude što manje gubitnika. Možda ćemo za 10 godina imati svoje obrte robote koji će raditi za nas, pa ćemo mi od njih dobivati, odnosno zarađivati svoju plaću”, rekao je Robert Blažić, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koji je ujedno i proglasio otvorenje Sajma.

Osim štandova na kojima obrtnici i poduzetnici iz zaprešićkog okruženja predstavljaju svoje proizvode, posjetitelje Sajma očekuju i panel rasprave, prezentacije te raznovrsne radionice. Program sajma dodatno obogaćuju kulturne izvedbe umjetničkih društava, zborova i plesnih skupina. Ulaz na sajam je besplatan, a možete ga posjetiti do nedjelje, 15. listopada od 10 do 20 sati.