Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U Pastoralnom centru Crkve Marije Kraljice Apostola Udruga umirovljenika grada Zaprešića obilježila je Međunarodni dan starijih osoba. Svečanost je započela proslavom nekoliko parova koji su zaokružili 50 godina braka te nastupom zbora Udruge.

Nakon toga uslijedilo je veselo druženje uz živu glazbu, ples i večeru. Više o svemu rekao je predsjednik Udruge Boris Puhak:
“Bitno je da smo mi zdravi i da možemo doći te se podružiti. To je jedan od razloga. Drugi razlog je Dan Zaprešića, pa je to isto povod te se uklapa sad u ovo vrijeme. Treći razlog je što smo uspješno završili EU projekt “Aktivan i uključen”. Sad smo bili u dogovoru s Gradom i nastavljamo normalno s aktivnostima koje su bile najposjećenije kao što su tjelovježba, nordijsko hodanje, kuglanje, zbor i informatika.”

Podršku je umirovljenicima u ime Grada dao zamjenik gradonačelnika Alan Labus i podsjetio na EU projekt “Aktivan uključen” koji je Udruga uspješno završila: “Aktivni su i uključeni kao što govori europski projekt koji su završili tijekom ove godine i organizirali veći broj vrlo korisnih aktivnosti za sve umirovljenike grada Zaprešića. Drago mi je da danas u Pastoralnom centru naše crkve Marije Kraljice apostola organiziramo povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava od početka devedesetih godina po odluci Ujedinjenih naroda i kod nas u Zaprešiću. Dajemo značajan akcent na sve one koji spadaju u tzv. treću, četvrtu i petu životnu dob u gradu Zaprešiću. Moram reći da mi kao Grad se trudimo, koliko god je moguće, uključiti se i pomoći u kvaliteti života naših umirovljenika. Osim božićnice koja je mali, skromni dar na kraju godine i neka mala pomoć, aktivno smo se uključili i kao partner na projektu Aktivni uključen, dvije godine sudjelovali u tome te su rezultati dobri i neke od aktivnosti ćemo nastaviti u vremenu koje je pred nama. U Pučkom otvorenom učilištu i u jednoj od sportskih dvorana Grada Zaprešića nastavljamo neke sportske aktivnosti za naše umirovljenike.”

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus istaknuo je rastući problem smještaja starijih osoba u dom te otkrio kako će Grad pomoći po tom pitanju: “ Jasno, u vremenu pred nama morat ćemo učiniti još jedan iskorak. Prošlo su ona doba ili vremena romantike kada su djeca ili unuci brinuli o svojima. Mi ćemo morati osigurati, pretpostavljam i neke smještajne kapacitete. Jer kao što znate, cijena smještaja u domu je previsoka za mirovine naših umirovljenika. Postoji stalna interakcija i kao što suvremena Gerijatrija kao znanost kaže, to što su ljudi ušli u treću, četvrtu, petu životnu dob, to ne znači da oni trebaju biti prepušteni sami sebi u nekom svom miru, nego, dapače, trebaju se uključiti u društvena kretanja.