Edukacija financijske pismenosti: “Zašto više trošimo, a manje štedimo” održat će se 17. listopada u Klubu umirovljenika

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U organizaciji obrazovna platforma Valoreschool,  uz pokroviteljstvo Grada Zaprešića, organizira  17. listopada od 17:00 do 18:30 sati besplatnu edukaciju „Zašto više trošimo, a manje štedimo?“  koja će se održati u Klubu umirovljenika, Pavla Štoosa 2, Zaprešić.

Posljednjih 25 godina trošimo četiri puta više nego što štedimo. Imperativ je kapitalističkog društvenog uređenja POTROŠNJA bez obzira na cijenu – sasvim razumljivo promatramo li gospodarske nužnosti, ali ne i potrošačke mogućnosti građana Hrvatske. Tijekom jedne godine kupimo između 10 i 40 različitih proizvoda (odjeća, nakit, namještaj, kozmetika, knjige…) koje koristimo svega nekoliko puta ili čak niti jednom. Sve više gomilamo i takozvanog „digitalnog smeća“. Godišnje gubimo i do 3.500 eura jer ne znamo upravljati pravilno energentima i prirodnim resursima koje koristimo  (električna energija, voda…)

Trošimo (a ne štedimo) jer živimo u potrošačkom društvu, želimo osjetiti zadovoljstvo koje nemamo, tražimo emocije koje smo izgubili, rješavamo se stresa kojega ćemo potrošnjom gomilati, kupujemo hranu od koje ćemo se debljati. Edukacijska, poslovna i financijska pismenost stanovništva Europske unije u populaciji od 16 do 65 godina je takva da čak 77 % ljudi nema dovoljno znanja i vještina za kvalitetno upravljanje svojim poslovnim izborima kao niti financijama. Glavni strah od neuspjeha rješava se učenjem i stalnim ulaganjima u vlastite kompetencije i znanje o upravljanju novcem.

Iz navedenih razloga pozivaju se građani na prvu besplatnu edukaciju pod nazivom „Zašto više trošimo, a manje štedimo?“namijenjenu svima koji žele steći, podsjetiti se i razmijeniti iskustva kako kvalitetno upravljati novcem te kako ga kvalitetno zadržati, ulagati, zarađivati i sačuvati za ciljeve koje želimo.