Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaprešića

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U ponedjeljak, 2. listopada u prostorijama Veleučilišta Baltazar održana je 15. sjednica Gradskog vijeća s 13 točaka dnevnog reda.

Jednoglasno je izglasan prijedlog Zaključka o dodjeli javnih priznanja Grada Zaprešića za 2023. godinu pri čemu se nagrada za životno djelo dodjeljuje Damiru Benčeviću u znak javnog priznanja za sveukupni doprinos razvoju grada Zaprešića te za odgovorno i profesionalno vođenje Stožera civilne zaštite. Nagrada za životno djelo posmrtno se dodjeljuje, u znak javnog priznanja za razvoj tehničke kulture, za dugogodišnji pedagoški rad i iznimne uspjehe u području zrakoplovnog modelarstva, Damiru Kosiru, te u znak javnog priznanja za obogaćivanje zaprešićke kulturne scene i predstavljanje novog slikarskog ciklusa “Mozaik snova” na samostalnoj izložbi u Muzeju Matije Skurjenija dodjeljuje se nagrada Grada Zaprešića Željku Karauli.

Dalje, gradonačelnik Željko Turk podnio je Izvješće o radu za prvu polovicu ove godine. Istaknuo je kako je to bilo vrlo intenzivno razdoblje s obzirom na brojne aktivnosti i projekte, posebno one financirane iz europskih fondova. Ukupno je bilo 27 projekata s ukupnim proračunom od oko 20 milijuna eura, od kojih je već tri četvrtine ostvareno ili ugovoreno.

Poseban naglasak stavljen je na važne zadatke poput obnove cesta, sanacije klizišta i popravka mostova oštećenih u potresu. Za te projekte Grad je već dobio 8 milijuna eura izravno ili putem Županijske uprave za ceste (ŽUC). Također je istaknuo da je Gradsko vijeće nedavno prihvatilo strategiju i akcijski plan razvoja urbane aglomeracije. U sklopu tog projekta, tri županije – Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Grad Zagreb – podržavaju strateški projekt Zagrebačke županije u vrijednosti od 7 milijuna eura, s po jednim milijunom eura iz svake županije.

Sada je pred njima daljnji proces osiguravanja sredstava putem Ministarstva regionalnog razvoja i same urbane aglomeracije kao sustava. Natječaj će biti otvoren do kraja godine, a obnova bi trebala započeti iduće godine.

Gradonačelnik je također napomenuo vrlo značajan projekt, posebice za građane, a to je obnova Novih dvora. Za taj projekt planira se otprilike 10 milijuna eura te obuhvaća obnovu četiriju zgrada: dvorca, kukuružarnika, te dvije gospodarske zgrade. U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad Zaprešić već otkupio zbirku predmeta među kojom se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Kukuružarnik će s amfiteatrom i svjetlosnom instalacijom biti mjesto kulturnog događanja. Jedna će gospodarska zgrada biti namijenjena za turističko-informativni centar, a druga za promociju domaćih proizvoda.

Rok za izvođenje radova je postavljen na 24 mjeseca, a početak radova očekuje se početkom iduće godine.

Predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur istaknuo je kako je sjednica prošla relativno mirno te je većina prijedloga usvojena jednoglasno. Osvrnuo se i na obnovu tržnice koja je u lošem stanju: “ U proračunu za ovu godinu predviđena su neka sredstva. Trudit ćemo se uvrstiti u proračun za sljedeću godinu sredstva za obnovu tržnice. Moramo biti svjesni da tu imamo više suvlasnika, da se svi oni moraju složiti kako bi tržnica krenula zaista u obnovu, ali smatram da tržnicu moramo obnoviti na ovaj ili onaj način.”

Dosta se rasprave vodilo i oko prometa, posebice oko postavljanja novih uspornika. Teur je istaknuo: “Možda imam malo drugačije mišljenje od ostatka vijećnika. Ja sam osobno protiv uspornika jer smatram da time kažnjavamo sve sudionike u prometu koji apsolutno poštuju ograničenja brzine. Svjestan sam da naši građani to traže, ali sam isto tako svjestan da onda dolazimo do zapravo kontraefekta gdje se dobar dio ljudi buni. Ovaj uspornik previsok, ovaj prenizak, zašto ovdje nije malo više uzdignut, zašto je ovdje niži. Pitanje visine uspornika ostavio bih struci. Moje mišljenje da moramo polako stati s građenjem uspornika. U blizini škola i vrtića da, ali na ostalim prometnicama ne.”

Predjsednik Savjeta mladih Karlo Kovač predstavio je i program Savjeta za iduće razdoblje: “ Što se tiče programa, on je sada napravljen od 2023. i trajat će do 2030. godine. Svrstali smo ga u pet točaka: razvijamo obrazovanje mladih, druga točka nam je aktivno sudjelovanje mladih u društvu, treća točka je zapošljavanje i poduzetništvo, četvrto zdravlje, socijalna i pravna zaštita mladih, a peta točka kultura, sport i slobodno vrijeme mladih.”

Šesta točka dnevnog reda odnosila se na prijedlog Odluke o osnivanju Gradskog povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda. Novo Gradsko povjerenstvo se osniva jer postojećim članovima istječe mandat. Novi članovi biraju se na mandat od četiri godine, a predloženi su:

  • Miljenko Šoštarić, za predsjednika Povjerenstva
  • Krešimir Petrić, za člana
  • Renato Turković, za člana
  • Neven Šimunić, za člana
  • Jasminka Varupa Krajnik, za članicu
  • Luka Sinković, za člana
  • Alen Zlački, za člana.

Gradska vijećnica Barbara Knežević istaknula je kako nisu podržali tu odluku: “Za to postoji vrlo jednostavan razlog koji nije uperen protiv nikog osobno. Ako želimo odgovorno obavljati ovu dužnost, onda treba odgovorno postupati prema svim točkama koje su na dnevnom redu. Tako ovo Povjerenstvo, a to sam govorila i prije četiri godine kada su se izglasavali članovi ovog Povjerenstva, je iznimno važno, nije to tamo neko tijelo. Što se tiče ovih predloženih osoba, Zakon sam kaže da te osobe moraju imati dobar ugled. No, također moraju raspolagati potrebnim stručnim znanjima. Ja sam za gospođu Jasminku Varupa Krajnik sada čula, a ono što je prezentirala čini se da zna svoju materiju. Ja ne znam, niti ostali drugi vijećnici ne znaju, koja su to potrebna stručna znanja kojima oni točno raspolažu. Vidim da je gospođa adekvatna za EU fondove i svaka čast, trebaju nam takve osobe, ali procjena štete je nešto sasvim drugo. Molili smo Odbor da nam se dostave kvalifikacije predloženih osoba, no nismo ih dobili. Tako da samo paušalno dići ruku jer je netko rekao “to je sjajno”, mi ne možemo.”