Analiza: Koliko je Grad Zaprešić izdvojio sredstva za školarce odnosu na druge gradove

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Nova školska godina zahtijeva i određeno izdvajanje sredstava iz kućnog budžeta jer je potrebno kupiti nove knjige, bilježnice i školski pribor, ali i novu odjeću i obuću. Tu je i financiranje prijevoza. S obzirom na inflaciju i poskupljenja ove godine obiteljski je budžet posebno opterećen. Međutim, kako bi se rasteretila financijska situacija roditelja određeni gradovi odlučili su pomoći određenim novčanim sredstvima ili kupnjom školskog pribora. Tako je Grad Rijeka po prvi put uveo sufinanciranje radnih bilježnica u iznosu od 425 tisuća eura za osnovnoškolce.

Što se tiče srednjoškolaca, tek 20 hrvatskih gradova pomaže toj skupini školaraca. Tu se posebno ističe Grad Samobor koji je izdvojio ukupno 100 tisuća eura čime je svaki školarac dobio 150 eura. Međutim, isti iznos za svakog srednjoškolca izdvojila je i Sveta Nedelja. Velika Gorica je izdvojila 120 eura za srednjoškolca, a Opatija 100 eura. Pomoć srednjoškolcima osigurali su još Grad Đakovo, Vinkovci i Dugo Selo.

Nakon Rijeke, gradovi koju su najviše pomogli školarcima su Zadar s više od 384 tisuće eura, Samobor s 367 tisuća eura, a potom i Velika Gorica s 365 tisuća eura. Nadalje, po ukupno izdvojenim sredstvima ističu se i sljedeći gradovi: Kaštela s 255 tisuća eura, Vinkovci s nešto više od 249 tisuća eura, potom slijede još Đakovo, Slavonski Brod, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

U rasponu između 100 tisuća i 175 tisuća eura, gradovi koji su najviše sredstava osigurali su redom: Dubrovnik, Koprivnica, Dugo Selo, Sveta Nedelja, Zaprešić, Čakovec, Vrbovec, Makarska i Požega. Pri tome je Grad Zaprešić izdvojio 130 tisuća eura.

Gledajući visinu iznosa po osnovnoškolcu ističe se Grad Đakovo koji je izdvojio 89 eura za učenike nižih i 95 eura za učenike viših razreda. Zaprešić je izdvojio 68, 57 eura po učeniku.

Ovo istraživanje proveo je portal Gradonačelnik.hr.