Konačno kreće dugoočekivana obnova: U Vršilnici predstavljen projekt cjelokupne obnove Novih dvora

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U Vršilnici je održana konferencija na kojoj je predstavljen projekt obnove Novih dvora vrijednosti 10 milijuna eura. Obnovu projekta predstavili su gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk i zamjenik Alan Labus. Revitalizacija kompleksa je od nacionalnog značaja te će obnovljeni Novi dvori biti generator turističkog razvoja Zaprešića.

Projekt obuhvaća obnovu četiriju zgrada: dvorca, kukuružarnika, te dvije gospodarske zgrade. U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad Zaprešić već otkupio zbirku predmeta među kojom se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Kukuružarnik će s amfiteatrom i svjetlosnom instalacijom biti mjesto kulturnog događanja. Jedna će gospodarska zgrada biti namijenjena za turističko-informativni centar, a druga za promociju domaćih proizvoda. Obnova bi trebala započeti početkom iduće godine. Za sve objekte koji će biti sanirani ishođena je građevinska obnova, a o detaljima obnove rekao je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk:

“ Predviđamo u mjesecima od desetog do kraja godine raspisati javne natječaje za izgradnju. Nadamo se da će natječaji biti uspješni i da ćemo na proljeće godine 2024. krenuti sa samom investicijom. Vrijeme trajanja radova trebalo bi biti 24 mjeseca, odnosno dvije godine. Jasno je da uz ovaj proces same izgradnje idu i natječaji koji slijede i za proces unutrašnjeg interijera i uređenja samih prostora u Novim dvorima, a u ovom kontekstu ovoga natječaja iako to nisu kompletno do kraja sve zgrade.”

“Govorimo o sljedećim objektima koji bi trebali revitalizirati: kukuružarnik,  kuća Marof, stambeno-gospodarska zgrada, perivoj i dvorac. Sudjelovali smo s dobrim dijelom eminentnih hrvatskih stručnjaka po pitanju buduće namjene u skladu s povijesnim nasljeđem s jedne strane, ali isto tako s aktualnim trenutkom u kojem se nalazimo. Kukuružarnik bi trebao biti jedna svjetlosnih instalacija na ulazu u Nove dvore te s jednim amfiteatrom u podnožju za kulturna i druga događanja, a na njega se naslanja i perivoj kroz čitavi ovaj prostor čija je vrijednost negdje oko 600 tisuća eura, dakle same investicije u uređenje perivoja.” na predstavljanju istaknuo je Željko Turk.

“Vrijednost kuće Marof i gospodarske zgrade je oko tri milijuna eura. Ona su u namjeni za Turističko informativni centar. Kada govorimo o samoj gospodarskoj zgradi, njezina namjena je prije svega vezana za promociju domaćih proizvoda. Imajući u vidu da je hrvatski ban Josip Jelačić, osim što je bio političar, vojskovođa, pjesnik, bio je i gospodarstvenik te tako šaljemo jednu poruku događaja na ovim prostorima kroz povijest, ali i za buduća vremena”, rekao je gradonačelnik Turk.

Sam dvorac ostati će kao i do sada centralni objekt: “Njegova vrijednost investicije je otprilike oko četiri i pol milijuna eura. Imali smo dosta zahtjevan zadatak. Bit će muzejsko-edukacijski centar te će imati  spomen sobu bana Jelačića s sakupljenim predmetima. U neposrednoj blizini uz Aleju, a malo niže nalazi se i zgrada koju Zaprešićani znaju pod nazivom Richterova zgrada koja je predviđena za objekt smještaja. Istovremeno kreće odvojeni postupak, a to je natječaj za koncesiju tog prostora za mali hotel, odnosno motel.”, ističe Turk.

Grad Zaprešić je stupio u posjed Novih dvora 2000.-te godine, a 2017. godine isprojektiran je centralni dio te riješene građevinske dozvole.

Važnost ovog kompleksa pojasnio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus: “Lokalno je važno jer mi smatramo da će Novi dvori na neki način osigurati daljnji gospodarski razvoj grada, turistički i kulturni, osobito i na neki način ucrtati Zaprešić na karti Europe i svijeta. Nacionalno i internacionalno je važno jer je ovdje ipak sjedio potkraj,  za ondašnju Habsburšku Monarhiju ban Josip Jelačić koji Hrvatsku uveo u građansko društvo. Polovicom 19. stoljeća koji je raspisao prve izbore za Zastupnički sabor, koji je nota bene otpočeo proces ukidanja kmetstva, on je kao povijesna ličnost svojega vremena netko tko spada, ja bih rekao, u politički i vojni vrh Europe ili srednje Europe onoga vremena. Ovaj ovdje kompleks koji će biti na neki način povezan sa spomenikom na Trgu bana Jelačića ima osobiti značaj i njemu treba dati osobiti pijetet. Dugo smo čekali obnovu Novih dvora te na neki način brendiramo Zaprešić u tom pravcu. Engleski Park će dati jednu cjelinu, i ja bih rekao, zaokružiti turističku i kulturnu ponudu grada Zaprešića.”