SŠ ban Josip Jelačić objavila natječaj za programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih – od ove godine i jedan novi program

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Srednja škola ban Josip Jelačić objavila je natječaj za upis polaznika u programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih za školsku godinu 2023./2024.
Od ove godine u ponudi je i jedan novi obrazovni program, a koji se smjerovi sve nude otkrio je pedagog Srednje škole ban Josip Jelačić Miroslav Miljković: “Neka od njih su četverogodišnjeg trajanja: komercijalist, turističko hotelijerski komercijalist, ekonomist i hotelijersko- turistički tehničar. Imamo još trogodišnje obrazovne programe, a to su zanimanja: prodavač, kuhar, slastičar, konobar, frizera i kozmetičar. Ono što je novost ove školske godine je da ćemo upisivati i u trogodišnji program pekara. Tu smo imali interes lokalno-privrednih subjekata koji su onda utjecali na nas da donesemo odluku i tražimo dopusnicu. Stekli smo sve uvjete što smo ih dobili od Ministarstva i od Agencije za strukovno i obrazovanje odraslih, tako da od ove godine upisujemo i program pekara u trajanju od tri godine. Ovim putem bih pozvao sve zainteresirane da se jave u školu, što za više informacija u slučaju da žele napraviti prekvalifikaciju ili doškolovanje ili su jednostavno nekada u životu prekinuli svoje srednjoškolsko obrazovanje, a sad bi ga željeli nastaviti.”

“Ono što je važno reći u obrazovanju odraslih jest da se može nastaviti bilo koji obrazovni program. To nije kao u redovnom obrazovanju, gdje je nakon drugog razreda već nemoguće promijeniti program. Ovdje su sve mogućnosti zapravo otvorene. Što se tiče samih troškova, mislim da su u našoj ustanovi cijene vrlo konkurentne u odnosu na, recimo, Zagreb, tj. zagrebačke ustanove obrazovanja odraslih, dakle nešto povoljnije. Naravno, sam iznos školarina ovisi o svakom pojedinačnom kandidatu, što je prethodno završio i za koji program se želi prekvalificirati ili školovati. Najbolje će biti da se prije dolaska onih koji su zainteresirani javne u tajništvu škole kako bi provjerili što sve treba donijeti prigodom prijave za upis.”

Prijave su započele 11. rujna i trajat će do 29. rujna. Nakon toga,2. i 3. listopada će biti i sam upis. Dakle, za sve one koji su se odlučili  prihvatiti uvjete ugovora i potpisali ga te su donijeli potrebne papire krenut će sa svojim obrazovnim programima. Ugovori u obrazovanju odraslih se u našoj ustanovi sklapaju na dvije godine, što se pokazalo da je zapravo sasvim dovoljno vremena za sve oblike prekvalifikacija, doškolovanja ili redovnog obrazovanja. Naravno, ako je netko ranije završio osnovnu školu i sada želi upisati neku srednjoškolsku kvalifikaciju, on će ipak morati ići godinu za godinom. To se, nažalost, ne može ubrzavati od onoga koliko to redovno traje.”

“Rekao bih da je važno razmišljati i o tome kako u životu možda  popraviti nešto što se ranije izgubilo ili možda nadoknaditi to u svakom slučaju. U današnjem svijetu znanje je moć. Pozivam da nam se pridružite i vidite koje su vaše mogućnosti obrazovanja kroz sustav obrazovanja odraslih.”

Nakon prijava, koje traju do 29. rujna, slijede upisi 2. i 3. listopada od 8:00 do 15:00 sati. Prijavnica za upis može se podignuti u tajništvu škole prilikom čega je potrebno donijeti:

  •  Svjedodžbu o završenom 8. razredu odnosno razredne svjedodžbe svih razreda srednje škole te svjedodžbu o završnom radu
  • domovnicu
  • rodni list.