Konačno osigurana sredstva za obnovu Novih dvora

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Obnova Novih dvora zahtijeva veliku investiciju te je velika želja građana Grada Zaprešića da ovaj kompleks konačno zasja u svom zasluženom sjaju. Sam dvorac ban Jelačić kupio je 1851. godine, a riječ je o dvorcu iz 16. stoljeća koji je danas zaštićeno kulturno dobro. Sredstva će biti osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb koja se proteže i na područje grada Zaprešića, a ukupno obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave. Vrijednost obnove iznosi 10 milijuna eura. Ovoga mjeseca očekuje se objava poziva za izvođače radova, a prvi radovi mogli bi započeti početkom iduće godine.

Godišnje, Banov grad posjeti oko 20 000 posjetitelja, a s obnovom Novih dvora ta brojka trebala bi se uvelike povećati. Gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk izjavio je:”Nakon više pokušaja prijavljivanja projekta obnove na razne natječaje, konačno smo uspjeli osigurati sredstva. Obnova dvorca i ostalih zgrada teško bi se financirala iz gradskog proračuna, iako je sredstvima Grada prije nekoliko godina obnovljena Vršilnica. Brojni posjetitelji su zahvaljujući tome došli u Zaprešić i u Nove dvore, te su ostali zadivljeni tim čarobnim ambijentom. Za koju godinu tek će zasjati svojim pravim sjajem, a na ponos svih Zapreščana”.

U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad već otkupio i vrijednu zbirku predmeta, među kojima se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Alan Labus otkrio je detalje oko obnove: “S desne strane Aleje uredit ćemo Kukuružarnik koji će biti svjetlosna instalacija s malim amfiteatrom, jedna kuća služit će za promociju domaćih proizvoda zaprešićkog područja, a drugu će urediti TZ grada Zaprešića za potrebe turističko-informativnog centra. Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu u svakom pogledu, imaju ogroman potencijal i siguran sam da će donijeti brojne dobrobiti cjelokupnoj lokalnoj zajednici”.

U dvorcu će biti smješten muzej, a sam prostor dvorca bit će mjesto druženja. Tu će biti i amfiteatar za razna kulturna događanja.