Sjećanje na zaprešićke heroje: Dan branitelja Zaprešića

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U obrani naše domovine, 45 hrabrih branitelja iz zaprešićkog kraja je izgubilo svoje živote. Prvim među njima bio je dvadesetogodišnji Mario Brašić, koji je preminuo 8. rujna 1991. godine. U znak počasti njegovoj žrtvi, taj datum je simbolično izabran kao Dan branitelja grada Zaprešića.

Kao i proteklih četiri godine, svečanost je počela odavanjem počasti poginulim borcima. Na spomen-obilježju podignutom u njihovu čast, predstavnici brojnih udruga, Grada Zaprešića, Policijske postaje, Vatrogasne zajednice, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane Republike Hrvatske te Zagrebačke županije položili su vijence i zapalili svijeće.

Nakon svečanog polaganja vijenaca, povorka je krenula prema crkvi sv. Ivana Krstitelja, gdje je služena sveta misa. Tijekom mise, pročitana su imena hrabrih branitelja koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Posebnu počast odali su članovi Kluba navijača Dinama Zaprešić, paljenjem baklji na glavnom gradskom trgu.

Obilježavanje se nastavilo druženjem branitelja i građana uz koncert Gazdi. Predsjednik zaprešićke HVIDR-e, Dražen Brezec, u ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izrazio je duboku zahvalnost sugrađanima što su se odazvali proslavi slobode, koju su brojni hrvatski branitelji platili svojim životima.