Zaprešićanima predstavljen projekt Digitalna Hrvatska – poticanje digitalne pismenosti

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U subotu, 9. rujna na zaprešićkoj tržnici predstavljen je projekt “Digitalna Hrvatska”. Cilj projekta je približavanje digitalizacije građanima, poticanje digitalne pismenosti te otkrivanje svega što digitalizacija može ponuditi kako bi se olakšao svakodnevni život u digitalnom dobu. Projekt već  petu godinu provodi Večernji list u suradnji s partnerima obilazeći odabrane gradove diljem Hrvatske, pa je tako jedan od odabranih gradova bio upravo Zaprešić.

Koje su prednosti digitalizacije otkrila nam je Adela Jelinek Bišćan iz tvrtke AKD: “Svaki građanin Republike Hrvatske na svojoj osobnoj iskaznici koja ima čip ima i dva certifikata. Jedan je identifikacijski da bi se predstavio u digitalnom svijetu, a drugi je potpisni kvalificirani certifikat s kojim potpisuje dokumente. Znači, svaki građanin u svom novčaniku ima zaista jedan vrijedan alat  kojima može obaviti sve besplatno, ne mora obilaziti šaltere. Ima više od 120 usluga na portalu e-Građani koje možete iskoristiti i ne gubiti vrijeme na šalterima.”

Predstavljanje projekta “Digitalna Hrvatska” posjetio je i zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, koji je iskoristio ovu priliku i aktivirao svoju osobnu iskaznicu na jednom od postavljenih šaltera. Zamjenik gradonačelnika Labus izrazio je zadovoljstvo digitalizacijom: “Čast nam je i zadovoljstvo što u našemu gradu predstavljamo jedan vrlo važan europski projekt u koji se uključila i Hrvatska, pod nazivom Digitalna Hrvatska financiran europskim sredstvima pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i Uprave. Danas naše sugrađanke i sugrađani imaju mogućnost na ovom štandu aktivirati osobnu iskaznicu i s njom zapravo bitno jednostavnije funkcionirati u ovom digitalnom svijetu. Svi nastojimo poboljšati kvalitetu vlastitog života, a ne čekati u redovima po institucijama, unaprijediti svoje poslovanje ili imati bolje opcije. Kada to stavimo u kontekst velikih projekata koji su trenutno prisutni u gradu Zaprešiću, kao što je širokopojasni internet u koji se na razini zaprešićkog kraja ulaže 10 milijuna eura, onda je Zaprešić dobro mjesto za promociju digitalne Hrvatske.”