Održan četvrti po redu Sajam izvanškolskih aktivnosti s više od 30 izlagača

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U nedjelju, 10. rujna održan je četvrti po redu Sajam izvanškolskih aktivnosti na glavnom gradskom trgu. Sajam je okupio razne sportske, kulturne, plesne i druge udruge koje su roditeljima i djeci predstavile kvalitetan način provođenja slobodnog vremena. Kako je Grad Zaprešić ponosni nositelj titule “Prijatelj djece” ovakva događanja potvrđuju tu zasluženu titulu. Kako bi djeci bilo dodatno zabavno, besplatno su mogli isprobati napuhance, a dobili su i male korisne poklone.

Sajam je organizirao Grad Zaprešić u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Zaprešića pa su sajam svojim dolaskom podržali predstavnici organizatora. Zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Alan Labus izrazio je važnost ponude izvanškolskih aktivnosti: “Lijepo je da smo svake godine na glavnom gradskom trgu na početku nove školske, odnosno pedagoške godine gdje svi roditelji i djeca mogu dobiti informaciju od gradskih udruga i institucija koje su to izvanškolske aktivnosti kojima se mogu baviti u novoj nastavnoj ili pedagoškoj godini. Ovdje sudjeluje preko 30 udruga i institucija, bogata je ponuda. Vjerujem da će svatko od roditelja naći nešto što je u interesu njihove djece. Zapravo, danas prepoznatljivost bilo koje udruge, a osobito institucije ili ustanove jest ono što je dodatno kurikularno. Kvaliteta škola danas mjeri se po onome što nude izvan uobičajenoga.”

Sajam su posjetili i predsjednik Lovro Benčević te dopredsjednik Matija Teur Zajednice sportskih udruga Grada Zaprešića. Osim postavljenih štandova s promotivnim lecima, brojni predstavnici su napravili i korak dalje te demonstrirali ono čime se bave.

Predsjednik sportskog kluba “Minići” namijenjen predškolskoj djeci, Nikola Maleković istaknuo je važnost raznolikih sportskih aktivnosti u tako ranoj dobi, bez potrebe za ranijom specijalizacijom djece u sportu: “Mi smo zagovornici ne prerane specijalizacije djece za sport. Struka je pokazala da zapravo rana specijalizacija dovodi do zasićenja sporta što dovodi do gubitka interesa. Želimo ljudima objasniti da prerana specijalizacija nije dobra. Treba razviti široku bazu motoričkih sposobnosti i znanja. Dijete koje prođe više toga, kad se usmjeri u sport ono dominira i ima dobru bazu. Kada uzmete bilo kojeg vrhunskog  sportaša bilo kojeg sporta, taj sportaš je vrhunski u svakom drugom sportu. Mi stručnjaci kineziolozi savjetujemo roditelje te usmjeravamo djecu dalje u sport.”

Predstavnik zaprešićkog šahovskog kluba Darko Mesar otkrio je kako klub djeluje 15 godina, a zadnjih 10 godina okuplja i djecu, njih čak 50-ak: “Radimo u Klubu umirovljenika na zaprešićkoj šetnici te se susrećemo subotom. Nažalost, neki bolji prostor nemamo. Sudjelujemo na različitim natjecanjima, županijskim prvenstvima smo imali dosta uspjeha. Sudjelujemo i na momčadskim turnirima. Imamo i seniorsku ekipu koja se natječe u trećoj ligi.”