U noći s 2. na 3. rujna provodit će se dezinsekcija komaraca-građani se mole da zatvore prozore i prekriju bazene

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Prema pozivu Grada Zaprešića djelatnici tvrtke Sanvet d.o.o. za sanitarnu zaštitu i ekologiju provodit će adulticidni tretman dezinsekcije komaraca zamagljivanjem iz vozila u noći s 2. na 3. rujna. Pri tome su obaviještene sve relevantne službe kao i Udruga pčelara zaprešićkog kraja “Ban Josip Jelačić”.

Građanima se preporučuje da za vrijeme trajanja dezinsekcije zatvore prozore koji su okrenuti prema ulici i da prekriju dvorišne bazene za kupanje. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika kao što su kiša, vjetar ili preniske noćne temperature akcija dezinsekcije odgodit će se za iduću noć.

Ovim putem mole se građani da sami uklone potencijalna legla komaraca na neki od sljedećih načina:

  • u dvorištu, vrtu, balkonu ili terasi ukloniti vodu iz bačva, kanti,auto-guma i slično
  • vodu koja stoji u posudama za zalijevanje cvijeća i vrta najbolje je iskoristiti unutar 3 dana, a nakon toga prekriti posude poklopcem ili folijom, a dobro je rješenje uliti i malo jestivog ulja s ciljem stvaranja tankog filma koji sprečava polaganje jajašca
  • potencijalne bare, grabe i jame zatrpati kako bi se spriječilo skupljanje vode
  • održavanje okoliša kuće redovitom košnjom i uklanjanjem raslinja
  • septička jame držati dobro zatvorenima
  • omogućiti prohodnost žljebova i oluka kako bi se spriječilo zadržavanje vode.

Važno je napomenuti da spomenute prakse itekako mogu umanjiti populaciju komaraca, a osim što su neugodni, komarci mogu prenositi bolesti kao što je vrućica zapadnog nila, malarija, vrućica denge i chikungunya vrućica.

Pored komercijalnih sredstava za zaštitu komaraca, postavljanje zaštitnih mreža na prozore te nošenje duge odjeće na područjima bogatih komarcima umanjit će njihove ubode.