Prvi dan škole učenike očekuju besplatni udžbenici i drugi obrazovni materijali

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Nova školska godine započinje u ponedjeljak, 4. rujna. Tim povodom u Gradskoj upravi odražana je press konferencija. Škole su spremne za prijem svojih učenika koje će dočekati udžbenici i ostali obrazovni materijali. Naime, za tri gradske osnovne škole Grad Zaprešić proveo je nabavu besplatnih udžbenika pri čemu su sredstva osigurana u Državnom proračunu. Pored toga Grad je sufinancirao i drugi obrazovni materijal za osnovnoškolce u iznosu od 130 tisuća eura.

Izvršila su se i pojedina kapitalna ulaganja u škole. U OŠ Antun Augustinčić u zapadnom dijelu školske zgrade izmijenjena je stolarija te postavljena rasvjeta na košarkaškom igralištu. Više o tome kazao je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića: “Željno iščekujemo nove prvašiće. Već toga dana u ponedjeljak na klupama će ih čekati udžbenici koje smo osigurali, kao i dodatni obrazovni materijali poput bilježnica i priručnika. Grad se od svoga osnutka trudi osigurati što bolje materijalne i tehničke uvjete u školama. Jednako tako didaktičku opremu te pedagoški opremamo sve ono potrebno za kvalitetno obrazovanje. Tako smo i ove godine imali neka značajna kapitalna ulaganja u iznosu većem od dvjesto tisuća eura u sve tri naše osnovne škole. Primjerice, izgradili smo pojedine učionice na otvorenom, osvijetlili igrališta. Na OŠ Ljudevit Gaj izgradili smo fotonaponsku elektranu, a u OŠ Augustinčić promijenili određenu stolariju. ”

Fotonaponska elektrana na OŠ Ljudevit Gaj smještena je na krovu školske zgrade. Taj projekt proveden je u okviru natječaja “Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju” prema kojem je iz Financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. osigurano 85 posto sredstava za financiranje troškova ugradnje fotonaponske elektrane.

OŠ Ljudevit Gaj dobila je učionicu na otvorenom i ogradu na zapadnom dijelu. Pored toga opremljen je i kabinet za domaćinstvo. Do prvog dana nastave u planu je završna sanacija dva sanitarna čvora za učenike predmetne nastave i postavljena rasvjeta na igralištu, a sve ukupne vrijednosti 124.700 tisuća eura.

OŠ Kupljenovo u čijem je sastavu Područna škola Pojatno dobila je učionicu na otvorenom ukupnog vrijednosti 16 tisuća eura. Kako škola radi samo u jednoj smjeni, za sve učenike nastava počinje u 8 sati ujutro. Školska kuhinja radit će odmah u prvom tjednu nastave. Za sada, škola broji 170 učenika. Prijevoz će se odvijati prema rasporedu koji će uskoro biti objavljen na mrežnim stranicama škole.

OŠ Jablanovec dobila je videonadzor i protuprovalni sustav, a u tijeku je i naručivanje označavanja linija na školskom igralištu.

Što se tiče broja prvašića, nije značajna razlika u odnosu na prošlu godinu, otkriva pročelnica Sandra Sabol Valenčak: “”U ovoj godini prema prikupljenim podacima u kolovozu imamo ukupno 199 učenika prvih razreda, od čega ih je 86 u OŠ Augustinčić, 53 u OŠ Gaj, a 20 učenika u OŠ Kupljenovo. U usporedbi s podacima prošle godine, to je 13 učenika manje. Međutim, u sve tri škole u novoj školskoj godini formiran je jednak broj razrednih odjela kao i prethodne godine.”

Pored udžbenika i drugog obrazovnog materijala neće izostati ni subvencioniranje prijevoza učenika. Zamjenik gradonačelnika Labus pojasnio je o kojim iznosima subvencije je riječ: “Oni koji žive bliže od 5 km do svoje institucije imaju pravo na subvenciju otprilike 50 posto. Oni koji su udaljeniji imaju pravo na subvenciju Ministarstva znanosti i obrazovanja 75 posto, a mi subvencioniramo do 100 postotnog iznosa. Budući da je Ministarstvo putem jednog Europskog projekta osiguralo dodatna sredstva postoji mogućnost besplatnog željezničkog prijevoza za srednjoškolce.”

Pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Zaprešića Sandra Sabol Valenčak pojasnila je subvencioniranje željezničkog prometa te kako će Grad pomoći onima koji nisu uspjeli dobiti subvencije prijevoza iz Državnog proračuna: “Vezano uz subvencioniranja javnog prijevoza srednjoškolaca u okviru pilot projekta besplatnog željezničkog prometa, srednjoškolci imaju priliku ostvariti besplatan prijevoz uz 100 postotno financiranje iz državnog proračuna. Što se tiče javnog cestovnog prijevoza, učenicima koji ostvare pravo subvencioniranje iz državnog proračuna 75 posto iznosa ukupne cijene karte Grad će financirati preostalih 25 posto. Dakle, za njih je prijevoz besplatan. Oni učenici koji iz nekog razloga ne ostvare pravo subvencioniranja iz državnog proračuna svakako mogu koristiti gradsku subvenciju. Ona iznosi za lokalno područje unutar Grada Zaprešića 52 posto ukupnog iznosa cijene karte ili 15, 93 eura. Za relaciju Zaprešić – Zagreb 55 posto cijene karte ili 22,56 eura. ”

SŠ ban Josip Jelačić popunila je svoje kapacitete, no zamjenik gradonačelnika i ravnatelj Labus istaknuo je izazove u vezi  pojedinih zanimanja: “U SŠ ban Josip Jelačić popunjena su sva mjesta u 11 programa za koje obrazuje srednja škola. Jedno mjesto je ostalo u programu prodavača iz tehničkih razloga. Naime, kada se popuni lista u prvom  izbornom krugu, a netko se ne dođe fizički upisati, tada se mora raspisati drugi krug. To mjesto popunit ćemo u drugom upisnom krugu. Kao i prethodnih godina, interes je bio vrlo dobar, a za neke programe i višestruko veći u odnosu na raspoloživa mjesta.  Po tradiciji, najveći interes je bio za tehničare za računalstvo, a ponajmanje za prodavače. Razlog tome je što zanimanje prodavača nije dobro regulirano na tržištu Republike Hrvatske. Danas svatko može raditi u trgovini, a srednjoškolska svjedodžba prodavača ne daje nikakvu prednost u tom smislu.”

O početku nastave u OŠ Ljudevit Gaj više je rekao ravnatelj Tomislav Cerinski: “U OŠ Ljudevit Gaj imamo upisana 42 razredna odjela, od čega je 20 razrednih odjela razredne nastave, 21 odjel predmetne nastave i tri učenika pohađaju odjel odgojno-obrazovne skupine. Ukupno imamo 877 učenika, međutim dobivamo dodatne upite za upise učenika u osnovnu školu što ukazuje na porast doseljavanja u Zaprešić. Prvog školskog dana u planu je svečani prijem prvašića u 12:30 sati te će dobiti prigodne poklone od Grada i upoznati svoje nove učiteljice i učitelje. Popodnevna smjena kreće od 14 sati. U prvim satima pozdravit će ih njihovi učitelji i razrednici te im podijeliti udžbenike. Nakon toga dobit će raspored i kasnije će krenuti redovna nastava.”