Saznajemo: Do kada će kobni željeznički prijelaz u Brdovcu biti bez signalizacije?

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI PROMET

U travnju 2020. godine, dogodila se tragična nesreća u Brdovcu koja je rezultirala smrću 27-godišnje putnice. Na pružnom prijelazu u Brdovcu (Javorje) vlak je naletio na automobil u kojem su se nalazile tri mlade žene, a jedna od njih tada je izgubila život. Već dugi niz godina, stanovnici Brdovca upozoravaju na rizik ovog prometnog prijelaza koji je bio opremljen samo zvučno-svjetlosnom signalizacijom, te su zahtijevali ugradnju željezničke rampe.

HŽ Infrastruktura je odlučila intervenirati i urediti pružni prijelaz, uključujući postavljanje polubranika (rampe). Radovi na uređenju su započeti u lipnju i završeni početkom kolovoza, no unatoč tome, signalizacija još uvijek nije aktivirana. Tako je prijez već više od dva mjeseca bez upozorenja.

Vlakovi koji prolaze pružnim prijelazom Brdovec trenutno usporavaju i signaliziraju zvučnim upozorenjem, dok vozači i pješaci s oprezom prolaze preko pruge.

Kako je prisutno i zvučno upozorenje noćnih vlakova, stanovnici Brdovca sve su više frustrirani. Postavili su pitanje kada će biti aktivirana zvučno-svjetlosna signalizacija i nova rampa?

Kontaktirali smo HŽ Infrastrukturu, čija nam je glasnogovornica Željka Miše izjavila da će cijeli postupak još potrajati između 45 i 60 dana.

“Sada preostaje obaviti interni tehnički pregled od strane HŽ Infrastrukture koji bi trebao biti odrađen u sljedeća dva tjedna. Nakon toga na teren treba izići Agencija za sigurnost željezničkog prometa koja izdaje rješenje o uporabi uređaja na željezničko cestovnom prijelazu. Budući da ne znamo kada će Agencija to obaviti i koliko će trajati njihov dio posla, ne možemo sa sigurnošću reći kada će nova signalizacija biti puštena u promet, ali možemo pretpostaviti da bi to otprilike moglo biti kroz mjesec i pol do dva mjeseca.”, izjavila je glasnogovornica Miše.

Kontaktirali smo i Agenciju za sigurnost željezničkog prometa s istim pitanjem. Agencija nam je odgovorila da do trenutka dostave našeg upita Agencija nije zaprimila potpuni zahtjev za puštanje u upotrebu vezan uz ŽCP Brdovec.

HŽ Infrastruktura nam je potvrdila ovu informaciju, dodavši da će zahtjev biti dostavljen nakon provjere koja će biti obavljena unutar sljedeća dva tjedna.

Glasnogovornica HŽ Infrastrukture, Željka Miše, se ispričala građanima Brdovca zbog kašnjenja i naglasila je važnost činjenice da će napokon biti postavljena rampa, nakon dugogodišnjih nastojanja za to:

“U sklopu obnove dionice međunarodne pruge između Zagreba Glavnog kolodvora i Savskog Marofa, državne granice, postavljene su rampe na pružnom prijelazu na raskrižju s Ulicom Dragutina Butorca u Brdovcu. Predviđena vrijednost radova na prijelazu iznosi oko sto tisuća eura. Što se tiče trubljenja vlakova, ono je sukladno Pravilniku o sigurnom odvijanju i upravljanju željezničkim prometom. S obzirom na isključenu signalizaciju, strojovođa je dužan zaustaviti vlak i trubiti pri prilasku pružnom prijelazu, te nastaviti vožnju tek nakon što se uvjeri da nema prometnika na pruzi. Žao nam je zbog čekanja, ali važno je da se pridržavamo sigurnosnih procedura koje se moraju poštovati. No, dobra vijest je da su polubranici postavljeni i da će uskoro biti aktivirani.”