Razgovor s glasnogovornicom HŽ Infrastrukture o radovima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Zbog obnove pruge za promet će biti zatvoren lijevi kolosijek na dionici Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Zapadni kolodvor do 9. rujna u 23.59 sati, a glasnogovornica HŽ Infrastrukture Željka Miša nam je otkrila koje izmjene ti radovi donose: “Zbog obnove pružne dionice Zagreb Zapadni kolodvor Zagreb Glavni kolodvor za promet će biti zatvoren lijevi kolosijek sve do 9. rujna, stoga na relacijama od Zagreb Glavnog kolodvora do Savskog Marofa, Harmice, Zaprešića, Klare, Velike Gorice i obratno putnike će na nekim linijama prevoziti autobusi. Raspored autobusa nalazi se na web stranici HŽ Infrastrukture pod rubrikom Radovi na mreži, kao i informacije o mjestima njihovog zaustavljanja. Također pojedini vlakovi neće voziti od Glavnog kolodvora do Zaprešića, Savskog Marofa, Harmice i obratno. Popis vlakova koji ne voze također je na našoj web stranici te na plakatima na kolodvorima i stajalištima. Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom između Zagreb Glavnog kolodvora i Savskog Marofa i obratno te se očekuju znatna kašnjenja pojedinih vlakova. U stajalištima Kustošija, Vrapče, Gajnice, Podsused stajalište, Zaprešić, Savska i Brdovec za ulazak i izlazak putnika koristit će se peron na desnom, odnosno sjevernom kolosijeku.”

Glasnogovornica Željka Miša je najavila i sljedeću fazu radova na pruzi: “Nakon 9. rujna radovi se sele na desni kolosijek pa će biti nova regulacija prometa o čemu ćemo putnike obavijestiti preko medija i preko naših web stranica, tako da svi koji se vlakom voze na toj relaciji neka prate stranice HŽ Infrastrukture gdje se mogu informirati o vlakovima u vrijeme kada žele putovati i na tim relacijama. Do 1. listopada su opsežni radovi na tom dijelu pruge pa obavještavamo putnike da se pripreme i molimo za strpljenje. Sve posebne regulacije prometa usklađene su s dinamikom izvođenja radova između zapadnog i Glavnog kolodvora i planirane su povremeno sve do završetka radova, a što se očekuje sredinom 2024. godine. Neće biti ovako intenzivno sve do sredine sljedeće godine, već su rujan i kraj kolovoza su malo intenzivniji što se tiče radova.”

Željka Miša je pojasnila i detalje samog projekta u sklopu kojeg se odvijaju posebne regulacije prometa: “Projekt Modernizacija dionice Zagreb Kustošija, Zagreb Zapadni kolodvor i Zagreb Glavni kolodvor provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2 kojim na dan prođe oko 150 vlakova. Ta pružna dionica duga je tri i pol, odnosno kratka je tri i pol kilometra, ali je iznimno važno za međunarodni teretni i gradsko prigradski prijevoz. Obnavlja se i gornji i donji kružni ustroj, kolosijeci, mijenjaju se skretnice, saniraju se mostovi i propusti, uređuju se površine za pristup putnika, izvode se radovi na signalno sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, kao i željezničko cestovni prijelazi Vodovodna i Republike Austrije i mijenjaju se dijelovi kontaktne mreže. Procijenjena vrijednost cijelog projekta je preko 29 milijuna eura. Sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i odgovornosti. Radove izvodi tvrtka Swietelsky.”

Glasnogovornica HŽ Infrastrukture se za kraj još jednom ispričala: “Ispričavamo se svim putnicima zbog kašnjenja te ih molimo za razumijevanje. Znamo da im nije lako ni putovati na posao i sada kada krene škola, ali željeznica je takva posebna vrsta prometa gdje nema zaobilaznih pravaca kao što je to u cestovnom prometu, istovremeno se odvijaju radovi i promet teče drugim kolosijekom tako da isprika još jednom. Radovi se izvode kako bi putovanje željeznicom bilo brže i udobnije.”