Deset filmova FKVKZ-a u natjecateljskom programu Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Objavljeni su rezultati selekcije filmova za 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja će se uz 11. Smotru hrvatskog školskog filma održati u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. godine.
Na ovogodišnju Smotru su prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a za program Smotre državno je povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova. Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina.
U sklopu Revije i Smotre prikazat će se sveukupno 95 radova mladih autora u 6 kategorija. Reviju i Smotru organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.

U Natjecateljski program ove godine plasiralo se čak deset filmova Foto kino video kluba Zaprešić, koji je na svojim stranicama objavio i popis autorica i autora čiji su filmovi odabrani od strane žirija:
Sara Biškup, Tara Jović i Magdalena Raković s filmom Bezgovorna zbrka; Dora Bosnić i film Čaj za dvoje; Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec autori su filma Invazija smeća; Lovro Miljenović za film Lovro i Bobi; učenici škola Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko iz Češke Republike, Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll iz Španjolske, Agrupamento de Escolas Cego do Maio iz Portugala te OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba autori su radioničkog filma Marketplace nastalog na radionici Erasmus + projekta Bon Appetite Europa u organizaciji OŠ Otona Ivekovića. Zatim tu su Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić s filmom Od svađe do prijateljstva; Petra Kolanović autorica je animacije Praizlet; Juraj Škovrlj, Niko i Roko Karaula s animiranim filmom Skijanje; Bruna i Ivor Benčić imaju film T-Rex glistix, te na abecednom kraju je Ines Himmelreich i njezin film Život tigrova.