Grad Zaprešić postavlja solarne elektrane na nova tri objekta

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Grad Zaprešić u sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” provodi instalaciju solarnih elektrana na objektima Dječjeg vrtića Vrtuljak, OŠ Ljudevita Gaja i Gradske uprave, kao dio inicijative za poticanje upotrebe obnovljivih izvora energije.

Ovaj projekt, usmjeren na povećanje proizvodnje energije iz održivih izvora, financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. uz doprinos Republike Hrvatske od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava kroz Program “Energija i klimatske promjene”.

Istarska županija je nositelj projekta, a partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad, te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway, zajedno s Gradom Zaprešićem.

U okviru ovog projekta, Grad Zaprešić implementira solarnu fotonaponsku elektranu na Gradskoj upravi sa snagom od 71,42 kW, Dječjem vrtiću Vrtuljak sa snagom od 85,60 kW te Osnovnoj školi Ljudevita Gaja sa snagom od 74,78 kW.

Nakon završetka projekta, Grad Zaprešić će tako imati ukupno četiri fotonaponske elektrane instalirane na javnim objektima, s obzirom da je već jedna u funkciji na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića.

Vrijednost ovih aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznose 285.000,00 eura, a u planu je i dalje aktivno doprinositi energetskoj tranziciji kroz različite inicijative, uključujući obnovu javnih zgrada te organizaciju tribina za građane o prednostima obnovljivih izvora energije, posebno solarnih.