Vodostaj Save i dalje u porastu: Voda došla do kuća u Drenju Brdovečkom

NOVOSTI

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za HRT izjavio je da su operativne službe cijelu noć bile na terenu te da i dalje prate situaciju. Vodostaj i dalje raste, što čini situaciju ozbiljnom. Danas će se pratiti količina vode koja dolazi iz Slovenije, kao i vremenske prognoze. Božinović je ponovio da je Brdovec kritična točka jer nema nikakvih nasipa ni brana.

– Voda je već dosegla kuće, no uz napore svih operativnih snaga, civilne zaštite i vatrogasaca koji od jutra pomažu postavljati vreće s pijeskom, smatramo da će se sve učiniti kako bi se zaštitile kuće, dodao je Božinović.

Jutros je bila jedna akcija vatrogasaca i Policijske postaje Zaprešić. Spašavali su tri migranta iz Afganistana koji su se našli okruženi vodom. Svi su spašeni i zbrinuti u domu zdravlja. Nisu ozlijeđeni.

Božinović je naglasio da je civilna zaštita podigla razinu pripravnosti svih operativnih snaga na vrlo visoku razinu. Ljudi na terenu čine sve što je moguće.

Građani pitaju zašto nemaju nasip, a rasprave o tome traju godinama.

– Godinama se raspravlja o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane, što je bilo preprekom za izgradnju nasipa. No, sada kada su poplave ugrozile kuće, mislim da će razgovori o tom pitanju morati biti intenzivirani u jednom ili drugom smjeru, istaknuo je Božinović.