Sastanak Stožera civilne zaštite Zaprešić: Koordinirane akcije u prevenciji poplava uslijed porasta vodostaja

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Danas, u 11 sati, održan je sastanak Stožera civilne zaštite Zaprešić, fokusiran na izazovne situacije povezane s porastom vodostaja iz susjedne Slovenije.

Na sastanku su se okupili ključni članovi Stožera, kao i predstavnici različitih žurnih službi, kako bi podijelili informacije, analizirali trenutno stanje i usuglasili daljnje korake u cilju sprečavanja poplava i minimaliziranja potencijalnih šteta.

Pripadnici žurnih službi iznijeli su izvještaje o svojim kordiniranim akcijama u odgovoru na rastući vodostaj.

Naglasak je stavljen na koordinaciju i suradnju između svih relevantnih službi kako bi se osigurala brza reakcija u slučaju izvanrednih situacija, razmjena informacija, usklađivanje aktivnosti terenskih timova. Na sastanku Stožera civilne zaštite istaknuto je da trenutno nema neposredne opasnosti za grad, ali će se razina vodostaja pažljivo nadzirati u narednim satima.

Gradonačenik Zaprešića istaknuo je važnost pripremljenosti i spremnosti za reagiranje na potencijalne prirodne nepogode te je izrazio zahvalnost svim službama i timovima na njihovom predanom radu.

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, izvijestio je o trenutnoj situaciji:
1. Rijeka Krapina: Vodostaj rijeke Krapina naglo je rastao, posebno uz nasip na ušću sa Savom gdje je obiteljski objekt koji je problematičan. Trenutno rast vodostaja usporava i nadamo se najboljem.

2. Dotok vode iz Slovenije: Zbog lošeg vremena u Sloveniji, imamo velik dotok vode kroz Savu. Stanje nasipa i cijevi prema bageru prate se, a situacija je trenutno pod kontrolom.

3. Visina vodotoka Save: Visina vodotoka Save je blizu ruba, ali predviđanja sugeriraju da neće doseći kritičnu razinu.

4. Suradnja s Općinom Brežice: Načelnik Općine Brežice u Sloveniji ne očekuje značajan porast vodostaja, ali situacija ovisi o padalinama.

5. Angažman vatrogasaca i DVD-a: DVD-i i vatrogasci rade na jačanju nasipa i postavljanju vreća s pijeskom kako bi zaštitili objekte.

6. Poziv građanima: Građane se moli da ne idu na rub nasipa uz jezero jer to može otežati intervencije hitnih službi.