Upozorenje Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića: “Alarmantno je stanje!”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Zbog obilnih kiša koje su pogodile Hrvatsku, a i susjednu Sloveniju značajno se podigao vodostaj rijeka. Zbog povišenog vodostaja rijeke Save, trenutačno je van funkcije skela Medsave koja spaja Zaprešić sa Samoborom, a glavnina vodenog vala tek se očekuje.

Glavnina vodenog vala prema informacijama iz Hrvatskih voda u Zagrebu očekuje se tijekom današnjeg dana večeras i tijekom noći s petka na subotu 4./.5.8.2023. (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +450 cm – iznad razine izvanrednih mjera obrane od poplava).

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića, Damir Benčević, upozorava građane da se pripreme na obilne kiše i jaki vjetar: “Molimo vas da zaštitite sve neosigurane predmete u dvorištu i provjerite podrum koji može biti podložan poplavama. Organizirajte se kako biste spriječili eventualne vodene prolaze. Iz sigurnosnih razloga, izbjegavajte hodanje prema rijeci Savi, koja jako raste. Budite oprezni i zaštitite se.”

“S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava, a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritorij Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tijekom današnjeg ali i sutrašnjeg dana”, poručuju iz DHMZ-a.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra. Javljaju iz Hrvatskih voda.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda: “Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih oborina uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

Obilne oborine koje se očekuju tijekom sutrašnjeg i narednih dana na području Hrvatske uzrokovat će brz i značajan porast vodostaja na području slivova Mure, Drave, Save i njezinih gornjih pritoka (Kupa, Dobra, Korana, Sutla, Krapina, itd.),