Nastavlja se sanacija štete uzrokovane velikim nevremenom

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Nastavlja se sanacija štete nastale uslijed velikog nevremena koje je 19. srpnja zahvatilo i Zaprešić. U prostorijama Gradske uprave održana je konferencija za medije na kojoj su dežurne službe podnijele izvješća. Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića, Komunalno poduzeće te Policijska postaja Zaprešić zaprimili su 700-tinjak dojava građana za intervencije uzrokovane nevremenom. Žurne službe su i dalje na terenu te nastoje sanirati štetu prema prioritetima, prvenstveno osiguravajući prohodnost javnih prometnica i sigurnost na javnim površina, no i sanirajući veće štete na privatnim domovima. Zbog velikog broja intervencija apeliraju na sve građane da se, ako je moguće, na siguran način sami organiziraju i saniraju štetu na svojim stambenim objektima te u svojim dvorištima.

Grad Zaprešić je na svojoj web stranici objavio i upute za prijave materijalne štete nastale tijekom nevremena. Nakon proglašenja elementarne nepogode koju treba proglasiti župan Zagrebačke županije, građani će moći dobiti financijsku pomoć, no iznos pomoći koju će dati Vlada i Grad još nije poznat. Osim toga, građani u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe mogu besplatno dobiti materijal za sanaciju štete poput folije za prekrivanje krovova.

Zapovjednik Javne vatrogasne postaje grada Zaprešića Željko Barun istaknuo je kako su do ponedjeljka odradili 225 intervencija te se zahvalio svim građanima koji su pomogli ili sami sanirali štetu. Policija je do sad odradila 80-ak intervencija povezanih s nevremenom.

Iako su sve javne prometnice prohodne i očišćene, javne površine kao što su to Novi dvori i Zajarki i dalje nisu sigurni za građane zbog čega je zabranjena šetnja na navedenim područjima. Radnici Komunalnog započeli su sa sanacijom Novih dvora, no očekuje se da će ona potrajati duži period. Pregledana su i sva dječja igrališta u gradu te su sva sigurna za korištenje osim igrališta kod tržnice te igrališta u Novim dvorima i na Zajarkima. Direktor Komunalnog poduzeća Domagoj Mikuš poziva sve građane da sami očiste svoje posjede te besplatno donesu otpad na reciklažno dvorište na kojem je otvorena još jedna nova platforma s tom namjenom. Osim toga, po gradu su postavljeni i dodatni kontejneri za otpad koje radnici Komunalnog redovito prazne.

U slučaju ponavljanja nevremena sve službe su pripravne za ponovne intervencije.