Kvaliteta vode u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Odjel distribucije vode u poduzeću Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić brine se za opskrbu vodom Grada Zaprešića i okolnih općina: Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka i Bistra. Za navedena područja oko 6 milijuna kubika vode svake godine priskrbljuje se s vodocrpilišta u Šibicama. Kvaliteta iscrpljene vode svakodnevno se kontrolira u laboratoriju na vodocrpilištu kako bi se provjerila sigurnost za korisnike prije odvodnje.

Pitka voda je voda visoke kakvoće prikladna za ljudske potrebe kao što su to piće i priprava hrane. U pitkoj vodi se ne smiju nalaziti mikroorganizmi te bi ona trebala sadržavati manje količine mineralnih tvari. Zaprešićka voda je tvrđa, točnije sadrži više minerala. To vodu čini hranjivijom, ali zbog tvrdoće voda uzrokuje pojavu kamenca koji se može nakupljati na trošilima i uređajima za zagrijavanje vode. Sastav vode ovisi o podneblju i okolnim faktorima, a unatoč tvrdoći zaprešićka voda je sigurna za piće.

“Pogledamo li malo Europu i svijet vezano za kvalitetu vode, ne moram napominjati da je u svijetu pitka voda sve veće i veće blago, a mi je kod nas imamo u izobilju i zato ju moramo čuvati”, upozorio je Igor Goćur, voditelj Odjela distribucije vode u poduzeću Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić.

Količine vode na vodocrpilištu u Šibicama su dovoljne, no važno je da korisnici obzirno raspolažu s vodom. Za vrijeme ljetnih odmora važno je zatvoriti ventil vode te zatvoriti slavine i dodatno provjeriti je li ventil zatvoren kako ne bi došlo do razlijevanja vode.