Održana presica o nevremenu: Donosimo izvješće zaprešićkih službi

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Gradonačelnik Željko Turk i predstavnici Komunalnog poduzeća Zaprešić, Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića, Policijske postaje Zaprešić i Civilne zaštite grada Zaprešića održali su press konferenciju povodom velikog nevremena koje je 19. srpnja pogodilo Zaprešić. Tijekom nevremena u Zaprešiću smrtno nije stradala niti jedna osoba, a nekoliko osoba je lakše ozlijeđeno. Nastale su štete na više privatnih i poslovnih objekata, automobila te cesta uzrokovane jakim vjetrom koji je srušio velik broj drveća, znakova i krovova.

Odmah nakon završetka oluje preko 150 ljudi iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Komunalnog poduzeća, HEP-a te Policijske postaje Zaprešić izašlo je na teren, a prve su sanirane prometnice kako bi se osigurala prohodnost. Zbog oluje dio građana ostao je bez električne energije, a HEP i dalje radi na tome kako bi svi građani ponovno imali električnu energiju u svojim domovima.

Grad Zaprešić je pokrenuo postupak proglašavanja elementarne nepogode, a u tijeku su sanacije najoštećenijih objekata – kuća i zgrada koje su ostale bez krovova. Dežurne službe i građani provode postupak zaštite krovova objekata kako ne bi došlo do većih šteta.

“Rekao bih da je već danas situacija bolja nego što je to bila jučer. Zaista pohvaljujem sve naše žurne službe koje su aktivne. Najteže pogođenim građanima ponudili smo smještaj, kao što smo to činili u vrijeme potresa, ali sad za to nije bilo potrebe. Mislim da našim zajedničkim snagama možemo ovo saniranje šteta što je prije moguće dovesti u primjereno stanje”, izjavio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

U samom centru grada, više je kuća ostalo bez krova, dok je od zgrada naviše stradala ona u ulici Mirka Ožegovića na sjeveru grada u kojoj se nalazi 56 stanova, trenutno je u zgradi preventivno isključen plin, tako da su stanari bez tople vode i mogućnosti kuhanja na plin.

Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića na dan nevremena primila je 150 prijava za intervencije, a tijekom dana intervencije je odrađivalo 60-ak vatrogasaca. Preostale intervencije vatrogasci će odrađivati prema hitnosti, a građane se moli da naprave sve poslove sanacije šteta koje na siguran način mogu sami obaviti. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Željko Barun naveo je kako građani koji trebaju foliju za prekrivanje krovova mogu po foliju besplatno doći u prostorije vatrogasne postrojbe koje se nalaze u zgradi Komunalnog poduzeća na adresi Ulica Zelengaj 15.

Policijski službenici Policijske postaje grada Zaprešića na dan nevremena odradili su oko 70 intervencija u cilju zaštite života, pružanja pomoći i zaštite imovine. Policijski službenici trenutno obrađuju dojave o oštećenjima. Iz policije apeliraju na građane da se ne približavaju prostorima označenim trakama poput Novih dvora i jezera Zajarki zbog opasnosti od naknadnog urušavanja drveća.

“Molio bih građane da se pridržavaju uputa nadležnih službi i da izbjegavaju šume, odnosno prostore koji su označeni, poput oštećenih zgrada, gdje postoji opasnost od ozljeđivanja”, rekao je Matej Šućur, načelnik Policijske postaje Zaprešić.

Sve snage Komunalnog poduzeća Zaprešić su još uvijek na terenu te čiste javne površine od posljedica nevremena. Građani se mole da kontaktiraju Komunalno poduzeće u slučaju opasnosti od urušavanja drveća. Za građane koji samostalno mogu sanirati štetu uzrokovanu nevremenom Komunalno je pripremilo dodatna mjesta za odlaganje otpada o čemu je više rekao direktor poduzeća Domagoj Mikuš:

“Na našem reciklažnom dvorištu je otvorena dodatna ploha gdje naši građani mogu dovesti zelenilo, grane i otpad. Mogu to dovesti i na naš uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kolodvorskoj ulici. Jučer smo postavili i na sve lokacije na koje smo mislili da je potrebno dodatne kontejnere gdje naši građani mogu ubacivati to zelenilo ili neki drugi građevinski materijal. Ako netko ima potrebe, slobodno se može javiti u Komunalno poduzeće i predložiti lokaciju na koju bi se stavio još jedan takav kontejner”.

Očekivano trajanje sanacija šteta je oko tjedan dana.