Udruzi Rubikon dodijeljena Povelja Zagrebačke županije

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom Dana Zagrebačke županije i 30. obljetnice osnivanja, zaprešićka Udruga Rubikon dobila je Povelju Zagrebačke županije. Ovo priznanje Rubikon je dobio na prijedlog Grada Zaprešića i to zbog deset godina rada s djecom s poremećajima iz spektra autizma, ali i osobama s drugim teškoćama.
Udruga Rubikon djeluje na području Grada Zaprešića i okuplja korisnike sa cijelog područja Zagrebačke županije (Općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Marija Gorica, Luka). Udruga osim djece s poremećajem iz autističnog spektra okuplja i roditelje te stručnjake iz područja socijalne skrbi, zdravstvene skrbi i rehabilitacije osoba s invaliditetom na području Grada Zaprešića i okolice. Udruga ima opremljenu senzornu sobu u kojoj provodi radnu i senzornu terapiju. Njenim zalaganjem osnovano je prvo posebno razredno odjeljenje pri osnovnoj školi u Republici Hrvatskoj za djecu s autizmom (2013. godine u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću), a 2017. godine osnovano je još jedno posebno razredno odjeljenje pri Osnovnoj školi Ljudevit Gaj u Zaprešiću. Od 2013. godine udruga u senzornoj sobi provodi senzornu, a od 2018. i radnu terapiju. S obzirom na to da je Udruga Rubikon prva u Republici Hrvatskoj započela provoditi program inkluzivnog obrazovanja u osnovnim školama Grada Zaprešića za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, udruga je ostvarila suradnju s Gradom Zaprešićem, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom.

Iz udruge su istaknuli kako će se nastaviti boriti za prava djece s autizmom, a posebno za pravo na cjeloživotnu skrb te pravo na radionice i psihosocijalnu podršku za osobe s autizmom nakon završetka formalnog obrazovanja na koje osobe s teškoćama trenutno imaju pravo do 21. godine života.