Policijska postaja Zaprešić provodi preventivnu akciju “Dobar susjed – siguran stan”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Policijska postaja Zaprešić provodi preventivnu akciju Dobar susjed – siguran stan u kojoj će obilazeći teren predstavnicima stanara dijeliti brošure i informacije o sprečavanju počinjenja kaznenih djela krađe provaljivanjem. Akcija je organizirana ususret razdoblju ljetnih godišnjih odmora prilikom čega je građane potrebno upozoriti na učestalije pljačke.

Policijska postaja Zaprešić upozorava građane da poduzmu sve mjere samozaštite: obavezno zaključavanje ulaznih vrata doma, zatvaranje prozora i balkonskih vrata, uklanjanje predmeta poput sanduka i ljestava koji bi mogli olakšati pljačkašima ulazak u kuću ili stan, osiguravanje garažnih i podrumskih prostora željeznim rešetkama ili roletama. Građane upozoravaju da ne drže novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, madracem, među rubljem i slično jer lopovi znaju da ondje treba tražiti. Kako bi se dodatno zaštitili, građani bi trebali izbjegavati govoriti drugim ljudima kad odlaze na putovanje ili kad su dobili plaću ili mirovinu. Za vrijeme odlaska na putovanje iz policije preporučuju ostavljanje ključa od kuće ili stana osobi od povjerenja koja će objekt obilaziti, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore i dizati rolete. Ključ kuće ili stana nije preporučljivo ostavljati ispod otirača, posude za cvijeće i na sličnim mjestima.

U slučaju krađe potrebno je kontaktirati policiju te ništa ne dirati. Mogućnost vraćanja ukradenih stvari je veća ako ih oštećena osoba zna precizno opisati, ako posjeduje fotografije predmeta ili serijski broj tehničkih aparata.