Velike promjene na Zajarkima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Od 15. lipnja uvedena je naplata i rezervacija kućica na roštilj zoni Zajarki. Na ovaj korak odlučila se uprava grada kako bi omogućila građanima da se ne moraju brinuti o tome hoće li naći slobodnu kućicu na željeni dan, ali i da se zaustavi učestala devastacija kućica. Kućice danju čuva i održava radnik Komunalnog poduzeća Zaprešić, a čak i noću piknik zonu Zajarki nadgleda čuvar.

“Svake godine je bilo sve više i više izdataka samo za održavanje od zamjena daski na klupicama, popravka stolova… Mi smo znali pun naš kombi miješanog komunalnog otpada natovariti jer korisnici nisu brinuli za čistoću. Bilo je od paljenja samih stolova, bacanja smeća, koševi su betonski završili u jezeru.  Bilo je stvarno svega, tako da je tu bilo jako puno posla i jednostavno je došla ta ideja da se to i malo na neki način komercijalizira, a da se ljudima pruži jedna lijepa zona za uživanje”, objasnio je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica.

Zona je prije početka uvođenja rezervacija kućica uređena i očišćena, a osim uređenja kućica radnici Komunalnog su uredili i javni wc za korisnike te dodali držače za kotlovinu. Iako se dnevno korištenje kućica na Zajarkima naplaćuje 20 eura, korištenje stalaka za kotlovinu te korištenje prostora za kotlovinu i roštiljanje se ne naplaćuje. Građani mogu nesmetano koristiti i stolove i klupe u piknik zoni koji se ne nalaze u kućicama. 

Na piknik zonu su postavljene i dodatne kante za smeće te je novitet i parkić za djecu koji ranije nije postavljen kako ne bi došlo do devastacija. Građani mogu koristiti i slavine za vodu te sadržaje koji su postavljeni ranije kao što su to skate park i pješčana igrališta.

Od planova za budućnost iz Komunalnog su najavili proširenje skate parka i javne rasvjete, a nije isključena ni mogućnost postavljanja rasvjete u piknik kućice. Komunalno je pripremilo i površinu za ugostiteljski objekt koji će se nalaziti nasuprot piknik zone.